Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sannings- och försoningskommissionens slutbetänkande betonade att processen med att utfärda en offentlig ursäkt bör inledas omedelbart. Foto: SVT

Sanningskommissionens slutrapport blev klar för ett halvår sedan – Tålamodet börjar ta slut i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett halvt år sedan sanningskommissionens slutrapport överlämnades till kulturministern Parisa Liljestrand. Sedan dess har ingenting hänt, menar de berörda minoriteterna. Nu börjar tornedalingarnas, kvänernas och lantalaisets tålamod att ta slut.

– Det här är diskriminering igen, säger minoritetsrepresentanten, Terje Raattamaa.

För ungefär ett halvår sedan var stämningen hög på ett stormöte i Pajala. På plats var tornedalingarnas, kvänernas och lantalaisets representanter.

Sannings- och försoningskommissionens slutbetänkande överlämnades till kulturminister Parisa Liljestrand i ett slutsymposium i Folkets Hus i Pajala.

Totuus- ja sovintokomission raportti

Kommissionen som tillsattes har i uppdrag att utreda den assimileringspolitik som bedrevs av svenska staten under 1800- och 1900-talen. Syftet är att bidra till att ge minoriteten en kollektiv upprättelse, främja försoning och motverka att något liknande händer i framtiden.

Rapporten betonade att processen med att utfärda en offentlig ursäkt bör inledas omedelbart.

Stämningen på slutsymposiet i Pajala var närmast jublande.

Besvikelse i luften

Nu börjar tålamodet så småningom ta slut i Norrbotten. Rapporten diskuteras fortfarande i maktens korridorer i Stockholm. Tornedalingar, kväner och lantalaiset har börjat undra om att det håller på att falla mellan stolarna.

Terje Raattamaa, ordförande för föreningen Svenska Kväner-Lantalaiset tycker att situationen närmar sig diskriminering. Han anser att kulturminister Liljestrand under sitt besök i Pajala borde ha sett och förstått hur viktig den här frågan är för minoriteten.

Sannings- och försoningskommissionens slutbetänkande överlämnades till kulturminister Parisa Liljestrand i ett slutsymposium i Folkets Hus i Pajala. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Totuus- ja sovintokomission raportti

Mer i ämnet