Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Mira Nyberg, huvudskyddsombud på Karolinska mer om hur personalbristen påverkar sjuksköterskornas arbete. Foto: SVT/Jasmin Lindberg

Sjuksköterskornas övertidstimmar bryter mot lagen: ”Aldrig sett något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsbelastningen för sjuksköterskor i Stockholm är fortsatt stor. Över 250 sjuksköterskor på Karolinska universitetssjukhuset har arbetat mer än vad arbetsvillkoren och lagen tillåter.

– Alla arbetar mer eller mindre övertid. Det finns också de som har gjort det på en sjuk nivå, säger Mira Nyberg, huvudskyddsombud på Karolinska.

Det är störst brist på sjuksköterskor i Stockholms län, visar en kartläggning som Socialstyrelsen har gjort. Södermanland och Halland kommer på andra och tredje plats. Enligt Mira Nyberg, huvudskyddsombud på Karolinska Universitetssjukhuset, har arbetsbelastningen för sjuksköterskor förvärrats genom åren.

– Jag har arbetat som sjuksköterska sedan mitten av 90-talet och utvecklingen har bara gått åt sämre håll. Det vi har sett efter pandemin är något helt nytt.

En av sjuksköterskorna arbetade mer än 580 timmars övertid förra året

Enligt arbetstidslagen går gränsen för sjuksköterskornas övertid maximalt på 200 timmar per kalenderår och anställd. På grund av personalbrist har närmare 250 sjuksköterskor på Karolinska universitetssjukhuset arbetat mycket mer än vad lagen tillåter.

– Det visar på att arbetsgivaren inte har en attraktiv arbetsgivare och att vi inte kan rekrytera tillräckligt med personal, säger Nyberg och tillägger:

– Det här är inte enbart ett problem på Karolinska eller i Stockholm, utan i hela Sverige.

Sjukhuset ska se över rutinerna

Enligt Karolinska universitetssjukhuset genomförs det just nu insatser för arbetsmiljö, rekrytering och förmåner med målet att förbättra bemanningen av sjuksköterskor. Sjukhuset menar att de har ett stort ansvar att förhålla sig till lagar, avtal och regler.

– Vi ser för närvarande över rutinerna kring övertid. Vår ambition är att övertiden ska minska och fördelas jämnt över grupperna, säger Catarina Thepper, presssekreterare på Karolinska universitetssjukhuset.

Här är regionerna med lägst antal sjuksköterskor

Stockholm 932

Södermanland 991

Halland 1023

Skåne 1053

Västmanland 1082

Östergötland 1100

Västra Götaland 1125

Kalmar 1127

Norrbotten 1176

Dalarna 1177

Värmland 1182

Gotland 1184

Västernorrland 1186

Jönköping 1190

Kronoberg 1201

Gävleborg 1204

Uppsala 1213

Örebro 1244

Jämtland 1310

Blekinge 1368

Västerbotten 1411

Siffrorna ovan visar antalet sjuksköterskor och specialsjuksköterskor per 100 000 invånare i respektive region.

Källa: Socialstyrelsen, Vårdförbundet och nationella planeringsstödet 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.