Kalled Mustonen och hans klasskompisar i Bredbyskolan på 80-talet. Foto: Privat

”Skolan gav en grund för att ta sig fram i samhället”

Uppdaterad
Publicerad

1984 var det skolstrejk i Rinkeby för att rädda den finska språkundervisningen. Föräldrarna fick sin vilja igenom och undervisningen fick fortsätta trots nedläggningshot. Än idag märks effekterna av strejken.

Kalled Mustonen är sverigefinsk skådespelare, känd från TV-serierna Innan vi dör och blå ögon. Som barn gick han på en finskspråkig klass i Bredbyskolan i Rinkeby, något som inte hade varit en självklarhet om inte föräldrarna strejkat.

– På sistone har jag pratat rätt mycket med kompisarna om hur bra det var i Rinkeby. Vi har bra sammanhållning än idag. Vi är som bröder, säger Kalled.

En ny identitet

Topi Waris var en av Kalled Mustonens grundskolelärare på 80-talet. Topi arbetar fortfarande i Rinkeby, och minns sina förra elever med värme.

– Skolan har gett en rätt bra grund för att ta sig fram i samhället och en identitet som anpassar sig till olika situationer, då man kan tala båda språken flytande, säger Topi och fortsätter.

– På sätt och vis är det en ny fräsch sverigefinskhet som visat sig. Många som växte upp då är verksamma på kulturområdet.

Kalled Mustonen är av samma åsikt. Hans klasskamrater har klarat sig bra, och han säger själv att Rinkeby gett honom en stabil grund i livet.

– Det har gått bra för mig. Jag har samma kompisar som i första klass. Jag är frisk, mår bra, jobbar som skådespelare. Jag trivs med min vardag, så att säga. 

Skäms inte för språket

Tarja Lääkäri arbetade som lärare i Bredbyskolan i 20 år. Hon blir nostalgisk på skolgården, då den finskspråkiga undervisningen hade stor betydelse enligt henne.

– Jag tror att det finska språkets ställning, och även klasserna, har gjort att de unga idag inte skäms för sitt språk. Just det här att man kan vara stolt över sverigefinskheten.

– Det är en rikedom att tala två språk, minst. Det kan vara fler också.

Flest finska elever

Finska hördes överallt i förorten Rinkeby i norra Stockholm från 70-talet ända in på 90-talet. Bredbyskolan hade under glansåren på 80-talet fler finska elever än svenska och andra utländska elever tillsammans.

Rinkeby festival, som ordnades varje vår, var något ”världsbyn” såg fram emot. Men tiderna har förändrats.

I Bredbyskolan bedrivs idag vuxenutbildning, och Topi Waris undervisar i bild, biologi, teknik och kem i intilliggande Askebyskolan. Nu har han inte en enda finskspråkig elev.

– De har flyttat härifrån. Migrationen här i förorten är omfattande. Det hör till livet att flytta. Att förändras och flytta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.