Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsheraldikern Davor Zovkos tankar om den nya skogsfinska flaggan. Foto: SVT

Statsheraldikern om den skogsfinska flaggan: ”Den är vacker!”

Uppdaterad
Publicerad

Det offentliga sektorn i Sverige ska enligt minoritetslagen främja de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur, säger statsheraldikern Davor Zovko. Lagen gäller i hela landet och omfattar samtliga fem nationella minoriteter.

Användandet av flaggor som symboler för nationella minoriteter regleras inte i minoritetslagen, säger Sveriges statsheradiker Davor Zovko,

– Alla privatpersoner får flagga med sin flagga.

Det är enbart bruket av den svenska statsflaggan som regleras i lagen och det är upp till kommunerna om de vill flagga med de nationella minoriteternas flaggor.

– Man kan lämna ett medborgarförslag till kommunen om man vill att kommunen ska använda den skogsfinska flaggan, råder Zovko.

Skogsfinnar är finnar som migrerade från Finland till Sverige och Norge på 1500- och 1600-talen och deras ättlingar.

Sverige: Skogsfinnar är en del av den nationalla minoriteten sverigefinnar. Andra nationella minoritetsgrupper är tornedalingar, samer, judar och romer. Grupperna fick minoritetstatus år 2000.

Norge: Skogsfinnar (skogfinner) är en egen nationell minoritetsgrupp. De andra är kväner/norskfinnar, judar, romer och ”tatare”/resande. Grupperna fick minoritetstatus år 1999. Samerna har status som urfolk.

Finland: Skogsfinnarna ingår i Finlands majoritetsbefolkning. 75 procent av dem som kom på 1500- och 1600-talet uppskattas ha rötter i Savolax. Resten har påbrå i Tavastland, Karelen och i övriga finska landskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.