Tilanne Ruotsissa ja naapurimaissa: Norjassa poikien HPV-rokotukset alkoivat 2018, Tanskassa tänä vuonna. Suomi aloittanee rokotukset lähivuosina. Ruotsissa päätös vielä uupuu. Foto: SVT

Sverige ligger efter med HPV-vaccin till pojkar

Publicerad

Nordiska grannländer har kommit längre.

Vaccination mot HPV ingår i det nationella barnvaccinationsprogrammet för flickor sedan 2010. Via skolhälsovården erbjuds vaccinet till alla flickor i årskurs 5 och 6.

I Norge inkluderas även pojkar för HPV-vaccinationer sedan år 2018, och i Danmark börjar man vaccinera pojkarna detta år. I Finland tror social- och hälsoministeriet att det är möjligt att börja tidigast på hösten nästa år, 2020.

Svenska regeringen har inte tagit ställning till frågan på nationell nivå, men åtminstone i Blekinge har man redan bestämt att inkludera pojkar för HPV-vaccinationer.

Stor nytta för både killar och tjejer

Enligt epidemiolog Hélène Englund, som arbetar som utredare på Folkhälsomyndigheten, finns det stora fördelar med att även pojkarna får vaccinet.

– De får ett individuellt skydd mot cancer, och dessutom så kan flockimmuniteten bidra till att skyddet för flickor stärks. Då får vi ett mer stabilt vaccinationsprogram, som också är mer jämlikt.

– Vi lämnade ett underlag till regeringen två år sedan ungefär, och nu måste man säkerställa att det finns en långsiktig finansiering innan man kan börja med vaccinationsprogrammet, fortsätter Englund.

Att komma igång med vaccinationsprogrammet för pojkar kan ta upp till ett år från beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer