Tierp drar nytta av tekniken i undervisning av finska

Publicerad

Barnens intresse för språket sprider sig i familjerna

Enligt lag ska en finskspråkig invånare i en finsk förvaltningskommun ha rätt att få finskspråkig barn- och äldreomsorg samt använda finska i sina kontakter med kommunen. Åtta år sedan var det osäkert ifall Tierps kommun skulle kunna fortsätta som ett finskt förvaltningsområde. Finskspråkiga barn var få till antalet, och undervisning var svårt att ordna i förskolorna.

Men ny teknik i pedagogiken räddade situationen, när svensktalande lärare började använda en ipad med ett språkprogram som stöd när barnen ville lära sig finska. Sjutton barn började studera språket på detta sätt, med IT som hjälp och stöd, för fyra år sedan. Och nu är läget den omvända, trenden har vänt, då det till hösten ser det ut som att ett femtiotal barn fortsätter utforska språket på finskalektioner.

På videon berättar minoritetskoordinator Eila Väisänen om trendvändningen i Tierp, och hur det påverkar intresset för språket även i familjerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer