Tiggeri är inte förbjudet i Sverige och Finland

Uppdaterad
Publicerad

I augusti bildar Stockholms Stad ett uppsökarteam, som huvudsakligen kommer att hjälpa tiggare från Rumänien.

Tiggeri är inte förbjudet i Sverige och därför kommer många tiggare hit. I augusti kommer socialsekreterare Pertti Koistinen att börja sätta ihop ett uppsökarteam, som finansieras av Stockholm Stad.

– Det är svårt. Tiggarna borde inte vistas var som helst och störa gatubilden, men eftersom de är här, måste vi försöka hjälpa dem.

90 %  av tiggarna i Stockholm är romer från Rumänien.  

– Det centrala problemet är att vi inte kan köra ut dem hela tiden. Vi kan heller inte hjälpa dem att bosätta sig här, åtminstone inte permanent, säger Koistinen.

Många länder förbjuder tiggeri

I Irland får man inte tigga nära bankomater, i Grekland får tiggare böter och i Ungern är hemlöshet förbjudet. Sverige och Finland är de enda länderna i Europa som inte har något direkt förbud mot tiggeri.

– Ett förbud löser inte själva kärnproblemet. Att söka pengar från EU rekommenderas inte heller, eftersom länderna då blir skyldiga till medfinansiering. Rumänien har fått miljarder i stöd av EU, men romerna har bara fått en bråkdel av de pengarna.

Det finns dock några exempel på lyckade EU-projekt, som har hjälpt romer. 

– Polen och de baltiska länderna har sökt stöd och framgångsrikt lyckats hjälpa den egna romska befolkningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer