Foto: SVT

Varannan vecka bäst för barnen

Uppdaterad
Publicerad

Barn som efter en skilsmässa bor varannan vecka hos var förälder mår nästan lika bra som barn som bor i en kärnfamilj. De mår också betydligt bättre än barn som bor med bara den ena föräldern. De som oroat sig för att kappsäckliv skulle vara skadligt för barn kan nu pusta ut.

Att barn som byter hem varje vecka mår nästan lika bra som barn i kärnfamiljer framgår i flera studier från CHESS – Centre for Health Equity Studies- som är knutet till Karolinska institutet och Stockholms universitet. 

Barnpsykologer har tidigare varnat för att växelvis boende kan innebära stora svårigheter för barn, men farhågorna motsägs nu alltså av forskarna på CHESS.

Barn i kärnfamiljer mår ändå bäst

Forskarna skiljer på hälsa och välbefinnande. Välbefinnande mäter sådant som kan vara relevant för ett barn, vad barnet tycker om sig själv, hur relationen till föräldrarna ser ut, hur det fungerar med kompisar och skola. Hälsa mäter fysiska symptom och psykisk hälsa.

Barn som bor i kärnfamilj har bäst hälsa, medan barn som bor växelvis hos båda föräldrarna mår något sämre. Barn som bor mest hos en förälder har något sämre hälsa än andra barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer