Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar sångaren och låtskrivaren Mattias Björkas om nya albumets teman. Foto: Helena Igwe, SVT

Vasas flora och faunas nya album förtäcker negativa känslor i vardagshumor

Uppdaterad
Publicerad

Den finlandssvenska gruppen Vasas flora och fauna fortsätter hämta inspiration från sin finska idol Leevi and the Leavings. Låtskrivaren Mattias Björkas berättar att albumet Man blåser bort beskriver en annalkande medelålderskris.

Mattias Björkas som bor i Stockholm, berättar att albumet fortsätter i den stil som nu känns given för gruppen. Man blåser bort har en negativ underton, men utan att glömma bort humorn. Om man inte kan påverka livets stora drag, så blir små detaljer i vardagen väldigt viktiga – till exempel vad det är för märke på bilen man kör, säger Björkas.

Även om Björkas bott i Stockholm i flera år, har inte den kännetecknande finlandssvenska Vasa-dialekten avtagit. Gruppens övriga medlemmar, Tina Kärkkäinen och Daniel Ventus, bor båda i Finland, men håller även de den finlandssvenska fanan högt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.