Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vänsterpartiet om att sitta i en regering med Centerpartiet. Foto: Rebecka Haglund / Henrik Norrsell

V om att regera med C: “Vare sig uteslutit eller sagt ja”

Uppdaterad
Publicerad

Mer än vartannat distrikt inom Vänsterpartiet vill regeringssamarbeta med Centerpartiet efter valet 2022. Annie Lööf (C) säger nej men vänsterns partisekreterare tror ändå att ett sådant samarbete kan bli verklighet.

– Vänsterpartiet håller dörrarna öppna och det tycker jag vore klokt av andra partier också, säger Aron Etzler (V), partisekreterare.

Annie Lööf har satt ner foten, hon vill inte samarbeta eller ge inflytande åt Vänsterpartiet som hon kallar för ett ytterkantsparti. 

Trots det utesluter inte Vänsterpartiet att de båda partierna kan komma att samarbeta eller ingå en gemensam regering efter valet.

– Annie Lööf talar emot fakta. Om man stödjer sig på partier som ska backa upp ett alternativ till en M och SD-ledd regering, då behöver alla i det få inflytande. Det förstår alla för det är en grundregel i politiken, säger Aron Etzler (V).

Dörrarna hålls öppna

Hur ett eventuellt samarbete skulle kunna se ut och vilka krav som i sådana fall ska ställas kommer bland annat diskuteras på Vänsterpartiets kongress.

– Vi håller dörrarna öppna och det tycker jag vore klokt av andra partier också.

Tappar inte kärnvärdena

Finns det en risk att ni tappar de traditionella vänstervärdena om ni samarbetar med centern?

– Absolut inte. Vi är tryggt som vänsterparti och vi sätter tydliga vänsterfrågor i fokus. Det som är udda är att detta försvunnit från andra partiers dagordning, till exempel Socialdemokraterna, säger Aron Etzler (V).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.