Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad beror den plötsliga vab-toppen på? Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar och Johan Styrud, överläkare, listar tre möjliga orsaker. Foto: SVT

Vabbandet når nya höjder trots få covidfall

Publicerad

Om det känns som att nästan alla barn är sjuka just nu så är du inte helt fel ute. Förra veckan fick Försäkringskassan knappt 100 000 ansökningar om tillfällig föräldrapenning för vård av barn (vab) – något som bara toppas av pandemiåret 2021. Samtidigt syns ingen ökning av covidfallen sedan sommaren.

– Vi har i dag inga tydliga tecken på ett ökat antal fall, men det är nog bara en tidsfråga, säger Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar.

Närmare bestämt ansökte 99 589 föräldrar om vab under vecka 35, vilket är tiotusentals fler än samma vecka 2020 och 2019. Samtidigt visar Folkhälsomyndighetens senaste veckostatistik en minskning av antalet bekräftade covidfall.

Men Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar, menar samtidigt att nya toppar när det gäller spridningen av covid-19 är nära.

– Även om det inte har en tydlig säsongsvaration än så länge så påverkar andra faktorer som att man samlas i större skaror efter semestern. Det blir kallare och vi umgås mer frekvent och nära inomhus, säger Anders Sönnerborg.

Han poängterar att den immunitet som vi byggt upp mot covid-19 genom vaccinationer och infektioner skyddar mot allvarlig sjukdom.

– Men immuniteten mot den den dominerande varianten, BA5, är sämre när det gäller skydd mot själva transmissionen, att bli infekterad. Jag tror att man får räkna med en ökning nu under september-oktober, säger Anders Sönnerborg.

Varför är då så många barn hemma sjuka just nu? Både Anders Sönnerborg och överläkaren Johan Styrud ser andra konsekvenser av pandemin som kan ligga bakom. Hör dem i videon.

Vab-ansökningar vecka 35

2022: 99 589

2021: 112 730

2020: 71 872

2019: 61 361

Källa: Försäkringskassan

Bekräftade fall av covid-19 per vecka

Vecka 31: 6 233

Vecka 32: 6 635

Vecka 33: 6 320

Vecka: 34 4 867

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.