SVT:s Margit Silberstein kommenterar

Analys: Hett temperament släpptes loss i partiledardebatten

Uppdaterad
Publicerad

Både Alliansen och Socialdemokraterna slet och drog i MP:s språkrör Gustav Fridolin när en intensiv partiledardebatt handlade om arbetskraftsinvandring. Öppna gränser för människor som kommer hit för att jobba är en laddad fråga både på hemmaplan och inför EU-valet.

Det var mycket temperament som släpptes loss i Agendastudion, och det var tydligt att partiledarna var på helspänn. Vid ett tillfälle lade Stefan Löfven hövligheten åt sidan och kallade Jan Björklund för bingoutropare. Däremot höll de två sidorna i svensk politik ihop inbördes, även när diskussionen gällde frågor där de är oense. Arbetskraftsinvandringen är en fråga med särställning eftersom den sköts av Alliansen och Miljöpartiet tillsammans och därmed utgör ett tacksamt ämne för Alliansen att slänga i ansiktet på Stefan Löfven. Han vill ha stramare regler och villkor än de som gäller i dag. Arbetskraftsinvandringen lär bli en svårhanterlig fråga i en eventuell rödgrön regeringen men Gustav Fridolin lyckades slingra sig ur fällan som skulle synliggöra skillnaderna och lät sig inte fångas in av Fredrik Reinfeldt som ropade ut att Fridolin är ”med oss.”

Rödgröna vill avdramatisera

Rödgrön splittring är Alliansens flitigt använda slagträ mot de rödgröna. De rödgröna parerar och gör så gott de kan för att släta ut och avdramatisera skillnaderna. I försvarsfrågan står Miljöpartiet och Socialdemokraterna långt ifrån varandra både när det gäller ekonomi och ideologi. Löfven upprepade att han vill ha en överenskommelse om försvaret över blockgränsen. Den vill han säkert ha så fort som möjligt för att få frågan ur världen innan han ska sätter sig i Rosenbad tillsammans med Miljöpartiet om det blir maktskifte. Det är inte så troligt att Fredrik Reinfeldt ger honom den utgången.

Stefan Löfven pressades på om han vill förbjuda vinster i välfärden, vilket han inte vill. Till skillnad från Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt, som lite artigt klappade Löfven på axeln och sa att han till skillnad från de borgerliga partiledarna insett problemet.

Hett om a-kassan

Det hettade till om a-kassan. Stefan Löfven vill inte säga hur och när han skulle höja taket. Inom Alliansen finns en oenighet, där Kristdemokraterna och Folkpartiet vill ha en takhöjning. Fredrik Reinfeldt säger nej och samtliga partier har inrättat sig efter det inför valet.

Alla var på Jimmie Åkesson, inte minst för hans sätt att beskriva romer som kommer hit och tigger. Jimmie Åkesson vill förbjuda tiggeri. Men inget av de andra partierna har någon lösning utan hänvisar till att EU måste sätta press på Rumänien att inte diskriminera sina medborgare.

Jonas Sjöstedt var den eldigaste och mest personliga i debatten. I Alliansen var Jan Björklund var Jan Björklund en snabb och tydlig debattör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatten maj 2014

Mer i ämnet