Margit Silberstein Foto: SVT

”Björklund lär få äta upp sitt angrepp på kommunpolitikerna”

Uppdaterad
Publicerad

Jan Björklund talade om försvaret, skolan, surrogatmödrar, jämställdhet och ännu mer. Nyheten var att han är inne på att återinföra den allmänna värnplikten. Fast det man kommer att minnas är att han kallade kommunala skolpolitiker för amatörer.

Björklund lär få äta upp sitt generalangrepp på kommunpolitikerna, särskilt som det i utfrågningen lät som om han ville lägga ansvaret för misslyckanden i skolan på andra än sig själv. En och annan kommunpolitiker kommer nog att påminna Björklund om att han också var kommunal skolpolitiker i Stockholm en gång.

Jan Björklund är den sortens politiker som oftast kommer igen, ungefär som Gudrun Schyman. Han reser sig, skakar av sig misslyckanden, som går att läsa svart på vitt i Pisas rapport, och framstår oftast som offensiv. Men i SVT:s utfrågning gav han ett mera dämpat intryck än vanligt.

Utfrågningen

Inte förflugna ord

Programledarna tog in det förflutna i studion när de visade en valaffisch från 2006 med vallöftet att Sverige skulle få världens bästa skola. Kanske berodde det på att Björklund så många gånger fått stå till svars för skolpolitiken som han lät defensiv när han upprepade att det tar länge tid för reformer att verka än vad de flesta, inklusive han själv, trott.

Han återkom till sin gamla käpphäst att skolan ska förstatligas. Och så tog han sats och dömde ut de lokala skolpolitikerna som amatörer. Han sa det mer än en gång så orden var inte förflugna.

Gick mot Alliansen

När Björklund fick frågor om försvaret, en annan profilfråga, gick han i opposition mot den egna Alliansen och beskrev försvaret som ”kraftigt nedrustat”. Han vill ta in Sverige i Nato och han anser att vi i praktiken nästan är där.

Och han var öppen för att återinföra den allmänna värnplikten. Jan Björklund var inne på den tanken redan tidigare i år på Folk och Försvar när han sa att han vill se en sorts värnplikt där anställda soldater skulle kallas in tio år efter att de lämnat försvaret. I SVT:s utfrågning gick han längre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet