Foto: TT

Ekots chef: Åkesson är en offentlig person

Publicerad

Anne Lagercrantz, chef på Sveriges Radio Ekot, försvarar beslutet om att publicera uppgifterna om Jimmie Åkessons spelande. – Han får vara beredd att få omdöme och riskbenägenhet granskad, säger hon.

Uppgifterna om att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson spelat för en halv miljon kronor på mindre än ett år publiceras bara två dagar innan valet. Redan i kväll kommer Jimmie Åkesson att delta i slutdebatten i SVT.

Enligt Ekots chef Anne Lagercrantz har man släppt nyheten så snabbt det har varit möjligt.

– Vi måste verifiera alla uppgifter och sedan har vi velat ge Åkesson en möjlighet att kommentera dem, säger hon.

”Han är en offentlig person”

SVT Nyheter har sökt Jimmie Åkesson, men han vill inte uttala sig i nuläget. Sverigedemokraternas presschef menar att Åkessons spelande är en privat angelägenhet. Men Lagercrantz försvarar publiceringen.

– Åkesson är en offentlig person, han söker och har fått allmänhetens förtroende och han aspirerar på att leda landet. Då får man vara beredd att få omdöme och riskbenägenhet granskad, säger hon.

Hur kommer det sig att Ekot har tillgång till Åkessons kontouppgifter?
– Det kan inte jag kommentera.

Har ni granskat andra partiledares kontouppgifter?
– Vi har gjort en betydande research och ställt frågor till inblandade personer om alla partiledare men inte funnit några tecken på problematiskt spelande hos någon annan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet