En liten flicka gör sin första Prideparad, här på bilden från 2009. Foto: TT

Flera partier vill tillåta fler än två föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Lagen om att endast tillåta två juridiska föräldrar är föråldrad. Det menar RFSL, som nu vill att det ska bli möjligt med flera vårdnadshavare för ett barn. Något som får ett visst politiskt stöd, visar en enkät som SVT har gjort.

Den traditionella kärnfamiljen utmanas nu av andra familjekonstellationer. Drygt 30 procent av alla barnfamiljer i Sverige är i dag inte en kärnfamilj, samtidigt som antalet barn i samkönade relationerökat kraftigt under 2000-talet, vilket innebär att fler personer än två i många fall fungerar som medföräldrar till ett barn.

Därför vill RFSL att lagen ändras så att fler personer än två kan få bli juridisk förälder, och menar att detta skulle öka tryggheten för både barn och vuxna:

– Vi har ju sett exempel på hur de föräldrar som är juridiska vårdnadshavare manövrerar ut föräldrarna som inte är det och undanhåller barnet från de föräldrarna, säger Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL.

Stred för kontakt med barnet

Pia Tallgren stred under flera år för att få för att få behålla kontakten med sin icke-biologiske son som hon fått tillsammans med sin flickvän. Men efter separationen för 10 år sedan hade hon ingen laglig rättighet att kalla sig mamma längre, eftersom hon inte juridisk förälder till barnet.

– Jag lade ner min kamp för mitt barn 2010. Det var inte bra för någon, och jag höll på att gå under. Det var väldigt jobbigt att inte få stöd, och att inte få förståelse från samhället, säger hon.

RFSL: Föråldrad lagstiftning

En enkät som SVT Rapport gjort visar på ett visst politiskt stöd för en lagändring. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ ställer sig positiva till att tillåta fler juridiska vårdnadshavare. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Sverigedemokraterna svarar nej, och Socialdemokraterna är tveksamma.

Ett av de främsta skälen som uppges är att flera vårdnadshavare skulle innebära mer komplicerade familjeförhållanden för barnet:

– Det kan handla om underhållsskyldighet och arvsrätt som konkreta exempel, men det är även detta med att som vårdnadshavare är du rättsligt ansvarig för en person som ännu inte är myndig. Då gäller det att kunna komma överens när konflikter uppstår, och det är inte säkert att barnet gagnas av ha alltför många vårdnadshavare, säger Olof Lavesson HBTQ-politisk talesman för Moderaterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer