Foto: SVT

Här är frågorna som splittrar oppositionen

Uppdaterad
Publicerad

Som det politiska spelfältet ser ut så saknas det i dag ett färdigt regeringsalternativ till den sittande alliansregeringen. Samtliga rödgröna partier går i stället till val på egen politik och vill alla tre sitta i regering om alliansen förlorar. Problemet är bara att det är många frågor där man står mycket långt ifrån varandra, visar SVT:s genomgång.

Just nu sitter Vänsterpartiets ledning och förbereder de regeringsförhandlingar som man hoppas få vara med på efter valet. Man går igenom hur partiets politik förhåller sig till Socialdemokraternas och Miljöpartiets.

I vissa frågor är man överens. Samtliga tre partier vill till exempel höja arbetsgivaravgiften för unga. Sedan är det mer besvärligt.

Val 2014

Vänsterpartiet har identifierat flera knäckfrågor. Partiet vill till exempel införa ett generellt investeringsstöd för att fler hyresrätter ska byggas medan de andra partierna bara vill rikta det till studentbostäder.

”De som tjänar mer kan bidra mer”

När det gäller inkomstskatter vill Vänsterpartiet höja skatten för alla som tjänar mer än 30.000 kr per månad.

– Vi har gjort den bedömningen att de som tjänar över medelinkomst, de kan bidra något mer än i dag. Tjänar man mycket får man avstå de skattesänkningar man tidigare fått och de med kapital kommer att få bidra väsentligt mycket mer än i dag, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

Miljöpartiet vill däremot höja skatten från inkomster på 40.000 kr per månad och uppåt medan Socialdemokraterna sätter höjningsgränsen vid 60.000 per månad.

– Vi tycker att vi vill ge så breda löntagargrupper som möjligt långsiktiga spelregler. Många sitter med ganska dyra bostadslån och ska betala räntor och amorteringar, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

V vägrar vinster i välfärden

– Vinster i välfärden är en av de mest besvärliga frågorna. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill ha strängare regler för att begränsa vinster medan Socialdemokraterna vill ha något mindre stränga. Det vägrar Vänsterpartiet godta.

– Det är vår stora centrala fråga där vi måste få avtryck, att få bort det privata vinstintresset ur välfärden. Det måste bli ett slut på att leka affär i välfärden och där måste det bli ändring, säger Ulla Andersson (V).

Även Miljöpartiet granskar frågorna som kan bli aktuella efter helgens kongress där partiet beslutade om ett nytt valmanifest. Stötestenar man identifierat är bland annat vapenexporten.

Både MP och V vill införa strängare regler för exporten jämfört med vad Socialdemokraterna vill.

MP vill höja bensinskatten

Andra frågor som skiljer partierna åt är hur mycket miljöskatter som till exempel bensinskatten ska höjas. Här vill Miljöpartiet höja mest och Socialdemokraterna minst.

– En regering som har ett grönt inslag måste ha en betydligt mer ambitiös och aktiv miljö- och klimatpolitik än vad den sittande regeringen har, säger Per Bolund ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet.

– Vi måste ha verktyg för att se till att vi har ett grönt samhälle. Vi måste dit och för det behövs olika typer av verktyg, det kan också vara skatter och avgifter. Exakt hur de ska utformas får vi återkomma till men det är klart att vi behöver ha det utan att riskera vår konkurrenskraft, säger partiledaren Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

MP öppnar för kompromiss om kärnkraften

En fråga som är alldeles särskilt besvärlig är kärnkraften. Under sin tid som fackordförande ville Stefan Löfven att det skulle byggas nya reaktorer. Som partiledare vill han däremot inte ge besked om vad som ska hända med kärnkraften under mandatperioden. Det enda besked han ger är att han vill nå en blocköverskridande överenskommelse om kärnkraften efter valet.

Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill däremot avveckla minst två reaktorer under de kommande fyra åren, men Miljöpartiet öppnar redan nu för en kompromiss i kärnkraftsfrågan.

– Vi har varit väldigt tydliga med vad som är vår ambition, men vi vet ju också att regeringssamarbete handlar om att diskutera och komma fram till en gemensam lösning, säger Per Bolund, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet