Har utbildning från KTH – jobbar på McDonalds

Uppdaterad
Publicerad

Ebere Okogwu har en utbildning inom solenergi – ett ämne som fick USA:s president att besöka Kungliga tekniska högskolan när han var på Sverigebesök. Trots det jobbar Ebere med att steka hamburgare på McDonalds.

– Jag har pluggat hela livet, säger Ebere Okogwu.

Han kom till Sverige från Nigeria 2006 för att plugga energiteknik på Kungliga tekniska högskolan (KTH). Efter 2,5 års utbildning fick han en teknologie magister examen, specialiserad i solenergi, sommaren 2009.

I sitt examensarbete utvecklade Ebere Okogwu en metod för att ta upp energin från solen mer effektivt. Professorerna var mycket nöjda med hans arbete och ville att han skulle fortsätta forska, men det fanns inte tillräckligt med resurser för att ha råd att anställa honom.

– Jag hoppas fortfarande att KTH ska hitta finansiering så att jag kan fortsätta med forskningen, säger Ebere Okogwu.

Obama besökte KTH

USA:s president Barack Obama valde vid sitt Sverigebesök förra året att besöka KTH, just för att studera deras innovationer inom förnyelsebar energi. Men trots en prestigefull utbildning fick Ebere inget jobb.

– Efter examen skickade jag mitt CV till många företag. Ibland svarade de inte alls, ibland svarade de att ”tyvärr, vi har många bättre än dig”. De vill inte ge mig en chans, säger han.

Jobbar heltid på McDonalds

Under studierna hade Ebere jobbat extra vid McDonalds. När han trots sin utbildning inte fick något jobb började han jobba heltid där. Han lagar mat, städar och tar hand om gästerna.

– Jag har jobbat där i ungefär fem år nu. Livet är sådär, det är inte så att man gråter hela tiden över att inte få jobb. McDonalds är ett jobb. Jag jobbar där, jag har familj. Så livet går, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jobbdebatten

Mer i ämnet