Foto: TT

Löfven ångerfull – sade ”zigenare”

Publicerad

När Socialdemokraternas partiledare uttalade sig i tiggerifrågan i en utfrågning i Sveriges Radio kallade han romer för zigenare. Nu ber Stefan Löfven om ursäkt.

Under utfrågningen i P4 Extra sade Löfven zigenare två gånger, rapporterar Sveriges Radio:

– Vi tycker att alla länder har ett ansvar för sina innevånare, att man kan leva drägliga liv. Det finns ju stödprogram, som EU också är med och finansierar, i det här fallet för att zigenare ska få en möjlighet – att romerna och zigenare ska få en möjlighet att integreras på ett riktigt sätt, i sitt land, sade Stefan Löfven i programmet.

Partiledaren är nu ångerfull och beklagar att han använde uttrycket.

– Det är ålderdomligt, förlegat och kränkande, säger han till Expressen.

Feministiskt Initiativs EU-parlamentariker Soraya Post, som själv är rom, skriver på Facebook att hon och säkert flera andra blir ledsna av att Löfven använder uttrycket zigenare. Post skriver samtidigt att Löfven inte för en rasistisk politik och bjuder in honom till en utställning om romer i Göteborg.

Zigenare var förr ett vanligt uttryck för gruppen romer, men betraktas i dag som ett nedsättande ord, skriver TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet