Kollarens friskola i Åkersberga. Elever i årskurs 3 håller på med problemlösningsövningar i grupp. Foto: TT

Löfven: Skolan ska styras av demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill skärpa kraven på friskolorna ytterligare. En ny friskola ska inte få starta om den inte bidrar till att utjämna skillnader mellan rika och fattiga områden i en kommun. – Vi ska skapa en skola som håller ihop vårt samhälle och som är mer heterogen, säger Stefan Löfven.

Sedan tidigare vill Socialdemokraterna skriva in i skollagen att kommuner och friskoleföretag verkar för att deras elever har olika etnisk och social bakgrund. Nu går man vidare genom ett krav på nya friskolor att de ska bidra till minskad skolsegregation.

– Eventuella nya friskolor måste redovisa hur de bidrar till att skapa en mer blandad skola, säger Stefan Löfven. 

Redan för ett år sedan beslutade Socialdemokraternas kongress att kommuner ska få ett avgörande inflytande över etableringen av nya friskolor. Och i går presenterade partisekreterare Carin Jämtin nya åtgärder för att hindra friskolor att ta ut vinst på bekostnad av kvalitén på undervisningen och lärartätheten.

”Skolan ska styras av demokratin”

Med det nya förslaget i dag ska friskolor som inte bidrar till en bättre blandning av elever inte få etablera sig i ett visst område i en kommun.

– De ska till exempel inte kunna placera sig på andra sidan ett villaområde så att barn i hyresrätter kanske väljer bort den skolan. Sen är det viktigt vilka barn man faktiskt tar in, vilken bakgrund de har etniskt och socioekonomiskt, säger Stefan Löfven. 

Så det är kommunpolitikerna som ska bestämma om en ny friskola får öppna?

– Ja, skolan är inte vilken marknad som helst. Den ska styras av demokratin.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) är positiv till att kommunerna tar med bättre integration när de planerar för nya friskolor.

– Jag tycker det är bra att kommunerna och friskolor för den typen av resonemang men jag är inte beredd att ge kommunerna veto mot nya friskolor som Socialdemokraterna vill, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet