Foto: TT

MP och S välkomnar Malmström som EU-kommissionär

Uppdaterad
Publicerad

En bra och rimlig kandidat. Så kommenterar Miljöpartiets och Socialdemokraternas ledare nomineringen av Cecilia Malmström som EU-kommissionär.

– Cecilia Malmström är en bra kandidat och en bra person. Hon har gjort ett bra jobb som kommissionär, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson kallar regeringens nominering av Malmström för ”rimlig” och anser inte att den var oväntad.

– De frågorna hon har jobbat med har också varit väldigt viktiga, även om hon inte har kommit så långt som vi har hoppats, säger hon.

Ger en känga till Reinfeldt

Stefan Löfven passar dock på att ge en känga till Reinfeldt för att ge vaga besked om Malmströms portfölj.

– Däremot är jag bekymrad över att Fredrik Reinfeldt har nominerat en bra kandidat men inte har någon uppfattning om vad hon ska arbeta med.

Har fört samtal med Juncker

Fredrik Reinfeldt har fört samtal med Jean-Claude Juncker sedan några veckor tillbaka, men har inte kunnat få något besked om vilken portfölj som kan bli aktuell för Sverige, uppger han.

– Det har blivit en förskjutning eftersom det extrainkallade europeiska rådet inte kunde presentera en hög representant, som ju är en del av kommissionen.

– Innan den personen är presenterad går det inte för Jean-Claude Juncker att lägga färdigt sitt kommissionärspussel. Därför kommer vi inte kunna få veta vilken svensk portfölj det blir förrän efter den 30 augusti tidigast.

TT: Har du önskat några specifika portföljer i dina samtal med Juncker?
– Jag har fört samtal med honom om kommissionärsportfölj och också angett vad den svenska oppositionen i särskilda överläggningar har framfört för önskemål.

Löfven vill se jobb i fokus

Stefan Löfven  efterlyser en svensk portfölj där arbetsmarknadsfrågor och jobbskapande står i fokus. Han är också kritisk mot att regeringen inte har förankrat arbetet kring nomineringen hos oppositionen.

– Vi fick beskedet nu på förmiddagen. Vi har efterlyst en dialog men har inte fått det, säger Stefan Löfven.

MP vill ha fokus på mänskliga rättigheter

Miljöpartiet vill nu att Malmström ska få en ny portfölj med ett samlat ansvar för mänskliga rättigheter.

– För det uppdraget skulle Cecilia vara extremt kompetent. Den svenska regeringen borde jobba för att det görs en sådan portfölj, säger Åsa Romson.

– Vi ser ett behov i EU att jobba mer med de frågorna, att stödja länder och säkerställa att vi inom EU inte tar steg mot det fascistiska och rasistiska håll som vi ser strömningar kring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet