Jonas Sjöstedt (V) och Erik Ullenhag (FP) debatterade integration i Agenda. Foto: SVT

”Ni erkänner inte ens att vi har massarbetslöshet”

Publicerad

Hur det ska gå till att ordna jobb till fler invandrare hade Jonas Sjöstedt och Erik Ullenhag mycket olika uppfattning om när de möttes i Agenda.

Medan integrationsminister Erik Ullenhag (FP) framhöll att 150.000 utrikes födda fått jobb sedan alliansregeringen tillträdde 2006 betonade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att Sverige har massarbetslöshet och att regeringens politik spär på segregationen.

Erik Ullenhag fick först svara på frågan: Hur kommer det sig att Sverige är så dåligt på att ta vara på invandrares kapacitet på arbetsmarknaden?

– Vi har fortfarande stora utmaningar, för stora skillnader mellan inrikes och utrikes födda. Men vi har lagt om politiken, det är mer fokus på jobb, språkkunskaper, det har haft effekt. Sedan 2006 har över 150.000 utrikes födda fått ett jobb att gå till, sade Erik Ullenhag.

Men skillnaden i sysselsättningsgrad mellan utrikes och inrikes födda är fortfarande lika stor.

– Sysselsättningsgraden ökar bland utrikes födda sedan 2006 och vi har börjat minska skillnaderna. Vi vill fortsätta med reformerna.

Siffran har förändrats väldigt lite sedan förra valet 2010.

– Det finns olika sätt mäta, det vanliga är att titta på åldrarna 15–74 år och då har vi en minskning i skillnaden i sysselsättning mellan utrikes och inrikes födda.

Jonas Sjöstedt, vad vill du göra åt det här?

– Det är ett misslyckande med etableringslotsarna. Regeringen har grovt räknat två sätt att lösa samhällsproblem, skattesänkningar och privatiseringar. Här har man privatiserat och det fungerar väldigt dåligt. Det kommer in oseriösa aktörer, de som behöver vägledning och hjälp får inte det. Det är en av de saker vi kan förbättra, sade Jonas Sjöstedt.

– Men det stora problemet är att vi har massarbetslöshet. Regeringen har misslyckats med sin viktigaste uppgift, att klara jobben, tillade han.

”Era skattehöjningar drabbar de svaga”

– Vi har ökat antalet som jobbar i Sverige med över 200.000 trots konjunkturnedgången. Över 150.000 av dem är utrikes födda. Var tredje läkare är född i ett annat land och var fjärde  tandläkare. Problemet med er är att ni föreslår skattehöjningar som drabbar dem som är svagast på arbetsmarknaden. Om du vinner valet vill du höja restaurangmomsen och avskaffa rutavdraget – där utrikes födda kvinnor har fått en chans till vita jobb, kontrade Erik Ullenhag.

– Ni bollar med siffror. Ska man lösa problemen måste man erkänna först erkänna dem. Ni erkänner inte ens massarbetslösheten och då har ni en dålig utgångspunkt. Vi har förlorat 10.000 jobb på sänkt restaurangmoms. Vi hade kunnat anställa 10.000 personer direkt för de pengarna. Vi har enorma behov i hemtjänsten, sjukvården, skolorna... sade Jonas Sjöstedt.

Rutavdraget då. Det är ju många invandrare som städar?

– Hade man använt de pengarna klokare till exempel på billigare hemtjänst över hela Sverige och inte bara subventionerat människor med höga inkomster, hade det gett fler arbetstillfällen, sade Jonas Sjöstedt.

– Det är riktiga människor som drabbas av dina skatter. Avskaffar ni rutavdraget kommer framför allt många utrikes födda kvinnor att förlora jobbet. Eller jobba svart. De skattehöjningar du föreslår kommer att öka segregationen, sade Ullenhag till Sjöstedt.

”Vi har en politik mot segregation”

Jonas Sjöstedt – de kvinnor som har jobb tack vare rutavdraget, kan du se dem i ögonen och säga att de här jobben ska inte få vara kvar?

– Ja, därför att vi skapar betydligt fler arbetstillfällen. Vi har en politik mot segregation. Ni har skapat en segregerad skola, ni bygger nästan inga bostäder, ni har ökat klasskillnaderna, vi har ett Sverige i massarbetslöshet. Vi har en politik mot allt detta, som ger arbetstillfällen genom investeringar, privat och offentligt, som ger en god yrkesutbildning...

Fler jobb i offentlig sektor?

– Problemet med Vänsterpartiet är att ni lovar allt till alla. Om du och Stefan Löfven kommer till makten har du skattehöjningar som slår direkt mot dem som det har tuffast, sade Erik Ullenhag.

– Om man tar exemplet med restaurangmomsen har vi förlorat 10.000 jobb. Man får kanske en tredjedel med er politik, menade Jonas Sjöstedt.

Debatten ägde rum i Agenda söndag 9 mars 2014. Se hela debatten genom att klicka på bilden ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2014

Mer i ämnet