Arkivbild. Nya undersökningar visar att många vill ha fritt skolval samtidigt som många anser att det leder till segregation. Foto: TT

Ny mätning: Majoritet vill välja skola själv

Publicerad

De allra flesta tycker att möjligheten att fritt välja skola till barnen är bra, samtidigt anser många att det fria skolvalet leder till segregering. Det visar två olika opinionsundersökningar.

Undersökningen är initerad av Friskolornas riksförbund som har frågat svenska folket om de vill att föräldrarna ska välja skola eller om de anser att barnet ska tilldelas en skola av kommunens förvaltning.

65 procent av de 2 000 tillfrågade i Demoskops undersökning vill att föräldrarna ska få välja. 28 procent vill hellre att kommunen sköter detta och 7 procent svarade vet ej.

Men är det inte så att välinformerade föräldrar gör ett val medan de andra så att säga blir kvar?

– Det tror jag inte. Så har det varit men det jämnas ut allt mer i takt med allt fler väljer skola, säger Mikaela Valtersson, ordförande i Friskolornas riksförbund.

Undersökningen visar också att stödet för det fria skolvalet är störst i Stockholm och bland föräldrar.

49 procent anser att det blir segregerat

SVT:s opinionsundersökning bland svenska folket visar att 49 procent av de drygt 1 000 tillfrågade anser att det fria skolvalet ledd till ökad segregation, och 31 procent anser inte det.

Bland skolbarnsföräldrar var siffrorna ännu tydligare – 55 procent anser att segregationen ökat på grund av det fria skolvalet medan 24 procent inte anser det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus skola

Mer i ämnet