Slutdebatten 1966 med radiochefen Olof Rydbeck (till vänster) som programledare/ordförande. Folkpartisten Bertil Ohlin (mitten) och VPK:s CH Hermansson (till höger) var två av deltagarna. Foto: SVT

Arkiv: Klassiska valdebatter

Uppdaterad
Publicerad

SVT och val har varit synonymt sedan SVT:s ”födelse” 1956. Det första officiella programmet var ”Tänker ni rösta?”, ett valinformationsprogram med Lennart Hyland.

Valprogrammet med Hyland sändes bara tolv dagar innan valdagen 1956, året då Tage Erlander vann sitt tredje val i rad.

Tio år senare var Erlander fortfarande statsminister och i slutdebatten det året mötte han bland annat högerledaren Yngve Holmberg och centerpartisten Gunnar Hedlund i en debatt som var nästan fyra timmar lång.

Val 2014

Persson debuterade

Och det var strikta regler om talartid, ända fram till och med 1998 var det väldigt noga med hur lång talartid varje debattdeltagare fick och hur långa replikerna fick vara. Det året gjorde Göran Persson (s) och Lars Leijonborg (fp) sina första slutdebatter medan Carl Bildt (M) gjorde sin sista valdebatt som partiledare.

Bort med uren

Fyra år senare var tidtagaruren bortplockade och debatten som hölls i Kista i norra Stockholm var mer lik hur den ser ut i dag.

Den allra senaste, 2010, sändes från tv-huset i Stockholm. Den kan ni se högst upp i artikeln.

Öppet arkiv kan ni se flera av de klassiska debatterna i sin helhet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet