Luxemburgs premiärminister Jean Claude Juncker och Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt möttes i dag i en utställningshall i Kortrijk i Flandern, en timmes bilresa från Bryssel. På fredag eftermiddag ska EU-toppmötet besluta om Juncker blir kandidat som kommissionsordförande. Foto: TT

Reinfeldt fick förklara svängning om Juncker

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagseftermiddagen samlades kristdemokratiska och moderata regeringschefer på ett förmöte innan det egentliga toppmötet med EU:s alla 28 regeringschefer började.

– Visst, jag vill bli kommissionsordförande, sa en leende Jean-Claude Juncker när han gick in till den kristdemokratiska-moderata partigruppens träff.

De senaste veckorna har brittiske premiärministern David Cameron försökt samla motståndet mot luxemburgaren Juncker, men kampanjen verkar ha misslyckats.

– Juncker är gårdagens politiker som vill ha mer EU som svar på alla problem, men vi måste ha ett EU som inte lägger sig i allt, har David Cameron sagt.

Fick förklara omsvängning

Journalister frågade nu Fredrik Reinfeldt varför han svängt om Juncker. Reinfeldt sa att det handlat om principer och inte person.

– Jag har varit emot att en partigrupps toppkandidat automatiskt skulle bli ordförande, det förskjuter makten till EU-parlamentet från de också folkvalda regeringscheferna, men jag har aldrig varit emot personen Juncker, svarade Reinfeldt utländska journalister i Kortrijk.

Frågan kom om Reinfeldt tidigare privat lovat Cameron att rösta mot Juncker.

– Jag har sagt samma sak till honom som jag redogjort för er nu, svarade Reinfeldt.

Alkohol och sidojobb

I kampen om ordförandeposten framförs också ”smutsiga argument”. Tyska och brittiska tidningar har skrivit om Junckers påstått överdrivna alkoholdrickande. Tyska tidningar har ställt frågor om sidojobb och lönsamma föredrag och framträdanden som Juncker har haft hos olika lobbyorganisationer för näringslivet.

– Alla vet vilken person det handlat om, sa Fredrik Reinfeldt. Jean-Claude Juncker är med sin bakgrund som premiärminister i Luxemburg och ordförande i eurogruppen naturligtvis en mycket erfaren person.

Omröstning inget dramatiskt

När Tysklands förbundskansler Angela Merkel gick in till förmötet på utställningshallen i Kortrijk i Flandern, en timmes bilresa från Bryssel, sa hon att hon räknar med att det blir en omröstning om Juncker.

– Det är ovanligt med omröstningar i kretsen av regeringschefer, men det är inget dramatiskt och jag är säker på ett positivt resultat för Jean-Claude Juncker, sa Angela Merkel.

Utses först imorgon

I kväll samlas samtliga EU:s regeringschefer för en minneshögtid 100 år efter starten av första världskriget. Först i morgon blir det politiska diskussioner om läget i Ukraina och ytterligare sanktioner mot Ryssland. Sent på fredag eftermiddag ska toppmötet besluta om Juncker blir kandidat som kommissionsordförande. Frågan är hur Storbritanniens David Cameron då lägger upp det och hur stora protester han kommer att framföra mot Juncker.

Sen krävs att en majoritet i det nyvalda EU-parlamentet röstar för Juncker i en omröstning senare i juli innan han kan tillträda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.