Foto: TT

Reinfeldt peppade partikamrater

Uppdaterad
Publicerad
– Det är arbetskraften som lyfter Sverige. Vi ska visa vad människors kraft betyder, därför ska vi vinna valet i höst, sade Fredrik Reinfeldt medan Icona Pops musik dunkade ur högtalarna på Moderaternas Sverigemöte i Göteborg.

Inför 2800 jublande partikamrater slog partiledaren Fredrik  Reinfeldt på lördagen fast linjen inför riksdagsvalet den 14 september. Moderaterna begär förnyat mandat för att få balans i de offentliga finanserna, se till att skapa fler jobb, ta strid för arbetslinjen och för att fortsätta regera tillsammans med det andra borgerliga partierna.

– Nyckeln är jobben, det är de arbetade timmarna som finansierar skolan och sjukvården, sade Fredrik Reinfeldt.

En stor del av talet ägnades åt att beskriva de borgerliga regeringsåren som framgångsrika.

– Vi har gjort det vi sagt att vi skulle göra. Det ska löna sig att arbeta, sade Reinfeldt.

Reinfeldt: Oppositionen kraftlös och splittrad

Reinfeldt beskrev oppositionen som kraftlös och splittrad och anklagade den för att inte lämna några tydliga besked inför valet.

– Våra motståndare tänker gå till val oförberedda. Inte ett papper ska slinka fram till det svenska folket om vad de rödgröna partierna vill göra tillsammans, sade Reinfeldt.

Det mesta i talet handlade om jobben. Reinfeldt talade stolt om hur många fler personer som nu är sysselsatta i dag i jämförelse med 2006 (250 000) men nämnde inget om att den officiella arbetslöshetsstatistiken under samma tid ökat från 6,6 procent till 8,5 procent. Skillnaden beror på att befolkningen växt och på att fler personer i dag räknas till arbetskraften, det vill säga anses ha möjlighet att ta ett jobb.

Talet innehöll inga nya politiska förslag utan syftet var att entusiasmera partimedlemmarna inför valrörelsen.

Angela Merkel och David Cameron skickade hälsning

Förmiddagen var späckad av allsång, flaggviftande och ministrar, riksdagsledamöter och kommunpolitiker som avlöste varandra i tvåminutersanföranden från scenen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister David Cameron hade också skickat hälsningar via film. Även utrikesminister Carl Bildt deltog via film, eftersom han ”av lätt insedda skäl” inte kunde resa till Göteborg, som han själv uttryckte det.

Men Norges statsminister Erna Solberg (Höyre) var på plats och talade.

– Sverige är Norges bästa vän och Moderaterna är Höyres bästa internationella samarbetspartner, sade Solberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer