Mona Sahlin kommer att ha samordnaruppdraget i två år. Foto: TT

Sahlin ska motverka extremism

Uppdaterad
Publicerad

Förre S-ledaren Mona Sahlin blir nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. – Mona Sahlin har stått på barrikaderna för människors rättigheter, säger Birgitta Ohlsson (FP).

– Det här är det viktigaste beslutet jag har fattat som demokratiminister, sade statsrådet Birgitta Ohlsson (FP) på presskonferensen där tillsättningen presenterades.

Sahlin ska enligt Ohlsson vara ”spindeln i nätet” mellan den regionala, kommunala nivån och staten i arbetet med att förebygga extremism.

– Det har varit en pusselbit som saknas. Och den pusselbiten är Mona, säger Ohlsson.

”En oerhört respekterad kraft”

Regeringen avslöjade tidigare i somras att man efter förslag från två utredare, skulle tillsätta en ny nationell samordnare med uppdrag att arbeta förebyggande mot extremism och värna demokratin.

– Mona Sahlin är en oerhört respekterad kraft i att bekämpa extremismen oavsett art, så jag är jättestolt över att hon svarade ja, säger Birgitta Ohlsson till SVT Nyheter.

”Oemotståndligt för mig”

Mona Sahlin kommer att ha samordnaruppdraget i två år.

– Att arbeta för demokratin och mot våldets extremistiska hat har för mig blivit mer än en fråga, det är själva grunden för demokrati och politiskt arbete. Det var oemotståndligt för mig att jobba med det här på det här sättet, säger hon till SVT Nyheter.

Du är en person som hatas av många. Riskerar du inte att bli en måltavla för alla dem som funderar på hatbrott?

– Om jag hade tänkt så hade jag väl slutat med politik för typ 30 år sedan. De som tycker att demokratiarbetet är hotfullt kanske gör rätt i att tycka att jag är en figur som arbetar emot dem.

– Rädslan styr inte utan vetskapen om vad hot kan förändra hos många människor och jag vill inte att människor ska behöva uppleva det. Därför är det här uppdraget viktigt för just mig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.