SVT:s valvaka och SD:s valvaka. Foto: TT

SD-väljare har lågt förtroende för SVT:s valbevakning

Uppdaterad
Publicerad

SD-väljare tog i hög grad del av SVT:s journalistik inför riksdagsvalet, men Novus eftervalsundersökning visar att SD-väljarna har ett mycket lägre förtroende för SVT än vad andra väljare generellt har.

När Sverigedemokraternas väljare sätter betyg på SVT:s valrörelse blir betyget 2,7 på en femgradig skala. Det kan jämföras med snittbetyget som ligger på 3,6.

SD-väljare värderar den egna partiinformationen högre jämfört än andra väljargrupper och tv-reklam som informationsbärare rankas högre av än av andra, visar Novus eftervalsundersökning, som 2.358 svarat på via en webbenkät, och är beställd av SVT.

Webbsidor från andra än de traditionella medierna uppskattas också i högre utsträckning av de som röstar på Sverigedemokraterna.

– Det stämmer bra in på mig, för via andra medier får man veta sanningen om gärningsmän. Vem personen är, har gjort och kommer ifrån, säger Kjell Pettersson, som röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet.

Känner sig stämplad

Han säger att han har lågt förtroende för SVT och att han själv skulle ge SVT en etta på en femgradig skala.

– Jag upplever inte SVT som ett sakligt och opartiskt medium. SVT tar inte upp argument mot invandring, utan det heter bara att Sverige tjänar på invandring, säger han.´

Kjell Pettersson tycker också att SD-politiker i debatter i SVT särbehandlades inför valet.

– De fick inte tala till punkt och det kändes som att alla i studion gaddade ihop sig mot politikern.

– Dessutom syns SD-väljare sällan i medier och vi blir stämplade i förväg av journalister. Jag blir en ”sådan där”.

SVT ska spegla Sverige bättre

Robert Olsson, som är ytterst ansvarig för SVT:s valsatsning 2014, säger att SVT inte kommer att ändra sin journalistik på grund av SD-väljarnas låga förtroende, men att man ska försöka att spegla hela Sverige och bli bättre på att skildra svenskarnas verklighet och ta upp deras frågeställningar.

– Vi ska på ett tydligare sätt spegla Sverige utanför storstaden, vi ska stärka vår undersökande journalistik och finnas på fler ställen i Sverige.

Vad säger du om SD-väljaren Kjell Petterssons kritik?

– Vi får också motsatt kritik om att vi till exempel rapporterar för mycket om flyktingpolitik. Men jag tycker att vi har klarat balansgången bra, säger Robert Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet