Jonas Sjöstedt upprepade på första maj kravet om att stoppa vinster i välfärden. Foto: TT

Vänsterledare i motvind frågas ut

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt frågas ut i SVT i kväll. Och han gör det i motvind, sedan i våras har det normalt spurtstarka Vänsterpartiet tappat i opinionsmätningarna.

Under årets valrörelse har Vänsterpartiet varit ett av de partier som profilerat sig starkast. Gång på gång har partiledaren Jonas Sjöstedt sagt ett bestämt nej till vinster i välfärden, till skillnad mot de rödgröna kollegorna i Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Men frågan är om politiken går hem hos väljarna. I våras visade mätningar från SOM-institutet att motståndet mot vinstuttag i välfärden var stort i landet. Men väljarstödet för Vänsterpartiet har minskat sedan i våras, tvärtom mot hur det brukar se ut under valspurten.

Val 2014

– Vänsterpartiet brukar ju vara ett duktigt parti i spurten, de brukar vara ett av Sveriges bästa spurtpartier. Det är två veckor kvar, men än så länge har de inte lyckats med vad de brukar göra, det vill säga öka i de sista mätningarna. Istället har man tappat, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap och SVT:s valexpert.

Förlorat till Fi

I riksdagsvalet 2010 fick Vänsterpartiet 5,6 procent av rösterna. Efter det har man vid flera tillfällen legat över 8 procent i opinionsmätningarna, bland annat i början av 2014. Men sedan i våras har man alltså börjat dala igen, och i den senaste Sifomätningen får man 6,1 procent av väljarstödet. Så nu är man nästan tillbaka där man började 2010.

Enligt Sören Holmberg beror det sannolikt på att man tappat röster till Feministiskt Initiativ, men man kan också ha koncentrerat sig för mycket på vinster i välfärden.

– För det första har man förlorat röster till Feministiskt Initiativ, cirka 1 till 1,5 procent. För det andra har man blivit en slags enfrågeparti med vinster i välfärden. Det är möjligt att de har gått ut för hårt med förbud, nu när många andra partier inklusive Socialdemokraterna börjar tala om begränsningar snarare än ett förbud rätt upp och ner, säger Sören Holmberg.

Sjöstedt är inget sänke

Tidigare har man kunnat plocka röster från resten av den rödgröna oppositionen. Men enligt Sören Holmberg har Socialdemokraterna lyckats täppa till blodflödet åt vänster och nu vinner Vänsterpartiet mycket få röster därifrån. Jonas Sjöstedt själv anses dock vara en tillgång för partiet.

– Jonas Sjöstedt personligen har bra popularitetssiffror bland väljarna. Han ligger på fjärde plats på listan över de populäraste partiledarna, efter de stora partiernas ledare och Gustaf Fridolin. Så han är inte något sänke för partiet, det är snarare sakfrågorna och den ideologiska placeringen som är bekymret, säger Sören Holmberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet