Söder om omröstningen: Blir löjeväckande

Uppdaterad
Publicerad
Omröstningen om Björn Söder som andre vice talman blir timslång. I tre omgångar får samtliga ledamöter ta ställning till SD:s kandidat – trots att han i slutändan blir vald oavsett antalet röster. – Det drar lite löjets skimmer över riksdagen, säger Söder.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder blev utan konkurrens dagens huvudperson i riksdagen. I tre omgångar röstade riksdagen om SD:s kandidat till andre vice talmansposten. En utdragen process som pågick i timmar.

Björn Söder själv tycker att proceduren blev lite löjeväckande.

– Det drar lite löjets skimmer över riksdagen när det bara finns en kandidat och till syvende och sist den personen som blir vald. Att dra detta i långbänk på det här sättet blir lite löjeväckande, säger han till TT.

Sjöstedt: Homofob och rasist

V-ledaren Jonas Sjöstedt är starkt kritisk även mot att just Björn Söder nominerats av SD som andre vice talman.

– Det är en person som utmärkt sig genom en rad homofobiska och rasistiska uttalanden tidigare. Jag tycker att det är direkt olämpligt att ha en sådan talman.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt kallar dig homofob och rasist. Vad tycker du om det?

– Jag blev väl inte förvånad över att vänstern kommer med sådana saker. Vänstern brukar inte vara nyanserad precis. Det får väl stå för honom.

Björn Söder har tidigare hamnat i blåsväder för saker som han sagt i sociala medier.

– Det är klart att jag nu får vara mycket noggrannare med vad jag skriver där. Och så får jag väl lämna över till någon annan att vara kontroversiell, säger Söder.

Dinamarca protesterade med t-shirt

Vänsterpartisten Rossana Dinamarca protesterar mot att Björn Söder kan bli vald till andre vice talman genom att bära en svart t-shirt med trycket ”SD = rasister”.

– I dag träder det in 49 sverigedemokrater, rasister, i Sveriges riksdag, och det står i akt att kunna bli en sverigedemokrat som också ska företräda alla oss i riksdagen och i Sverige, säger Dinamarca.

– Jag vill markera på detta sättet att detta sker inte i mitt namn.

Björn Söder tycker att Rossana Dinamarcas t-shirt är olämplig och tänker ta upp saken med de övriga partiernas gruppledare på nästa möte.

– Jag tycker inte att det är okej att bära sådana budskap på sina kläder, säger han.

– Man framför sina meningsskiljaktigheter i talarstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet