Magdalena Andersson (S) och finansminister Anders Borg (M) debatterade vårbudgeten i Aktuellt. Foto: SVT

”Sverige behöver en regering som brinner för jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson går hårt åt alliansens vårbudget. ”Sverige behöver en regering som brinner för jobben, inte en som har gett upp”, säger hon.

Magdalena Andersson och finansminister Anders Borg möttes i en debatt om regeringens vårbudget i Aktuellt på onsdagskvällen. Enligt Andersson innehåller inte budgeten satsningar för att lösa årets hetaste valfråga – jobben.

– Tyvärr har budgeten inga åtgärder för jobb. Det är allvarligt när vi har nästan 400.000 människor som är arbetslösa, tredubblad långtidsarbetslöshet och ungefär 25 procent av ungdomarna går arbetslösa. Här behövs en annan inriktning för politiken, sa Magdalena Andersson.

Andersson efterlyser ett kunskapslyft för arbetsmarknaden, och sa att hon saknar investeringar i budgeten för att fler arbetslösa ska kunna komma i jobb, praktik och gå i högskola.

Borg: Det viktigaste för att klara jobben

Borg kontrade med att säga att alliansens politik har fått 250.000 fler i sysselsättning än 2006, och att Sverige har en starkare sysselsättningsgrad än de flesta europeiska länderna.

– Därför är det centralt att vi nu gör investeringar i arbetskraften. Att vi förbättrar utbildningen, utökar matematik, säkrar ytterligare utbildningsår med en tioårig grundskola, sa han.

Men enligt Borg är det allra viktigaste för att klara av jobbfrågan att Sverige har starka offentliga finanser.

– Ytterst är det de som är den viktigaste arbetsmarknadspolitiska insatsen. Och då ska vi tillbaka till balanserad finans och överskott, sa Anders Borg.

Jobbskatteavdraget var er främsta åtgärd att sänka arbetslösheten. Vilka åtgärder vill ni ha istället?

– Det centrala som vi gjort de här åren är att vi har anpassat den ekonomiska politiken och stöttat konjunkturen när det varit dåligt. Det kunde vi göra för att vi hade 200 miljarder i överskott 2007-2008.

– Det är likadant framåt. Nu ser vi bättre tider, då måste vi säkra överskottsmålet. Det är den viktigaste arbetsmarknadspolitiska insatsen, sa Anders Borg.

Andersson instämde i att överskottmålet är viktigt, men sa samtidigt att Borg brutit det flera gånger när han lånat pengar till skattesänkningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer