Anders Borg (M), Löfven (S) och Annie Lööf (C). I klippet berättar Caroline Mattsson om konferensen. Foto: TT

Toppolitiker till kvinnokonferens

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds Nordiskt forum i Malmö, en kvinnokonferens i fyra dagar som lockar många politiker. Löfven, Borg och Lööf är några av de som deltar.

200 kvinnoorganisationer från Nordens alla länder arrangerar konferensen, som väntas locka uppemot 15.000 besökare. I samtalen, föreläsningarna och evenemangen deltar några av Sveriges tyngsta politiker.

– Målet är att vi ska dela med oss verktyg som vi ska kunna använda politiskt. Vi vill också skicka en signal till de nordiska regeringarna och världens andra länder, säger konferensgeneralen Caroline Mattsson i Gomorron Sverige.

Fem partiledare

I dag talar finansminister Anders Borg (M) och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Löfven på temat ”feminism in labour” och Borg på temat ”ekonomisk politik för ökad jämställdhet”.

Sammanlagt närvarar fem partiledare och sju ministrar. Under konferensen kommer även Feministiskt initiativ att presentera sitt valmanifest inför höstens riksdagsval.

– Man märker att de politiska partierna har börjat diskutera mycket mer jämställdhet och feminism sedan det som hänt med Fi. Majoriteten av de svenska partierna benämner sig femnister, vilket är otänkbart i Danmark, säger Drude Dahlerup, professor i genusvetenskap och statsvetenskap.

Ställer krav

Flera internationella framstående feminister gästar även Nordiskt forum, däribland Amina Wadud från USA, som var den första kvinna att leda en könsneutral muslimsk fredagsbön.

Konferensen kommer att utmynna i ett slutdokument, med krav inför framtiden, som ska överräckas till de nordiska ländernas regeringar och parlament.

M

Finansminister Anders Borg och biståndsminister Hillevi Engström

FP

Jämställdhetsminister Maria Arnholm och integrationsminister Erik Ullenhag

C

Partiledare Annie Lööf och miljöminister Lena Ek

S

Partiledare Stefan Löfven och Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson

MP

Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin och Per Bolund, ekonomisk-politisk talesperson

V

Partiledare Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson

Fi

Talespersonerna Gudrun Schyman och Sissela Nordling Blanco och Soraya Post, nyvald EU-parlamentariker

SD

Paula Bieler, ny jämställdhetspolitisk talesperson för SD, säger att hon inte känt till konferensen och därför missat den

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer