Foto: TT

V lovar billigare tandvård

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill att patienter ska betala lika mycket för tandvård som för vanlig sjukvård på sikt. Nu vill man lägga två miljarder mer än regeringen på större subventioner och fri tandvård för unga upp till 23 år.

Det senaste vallöftet från Vänsterpartiet handlar om billigare tandvård. Genom att subventionera kostnaderna med 50 procent från första kronan istället för från 3.000 kronor som i dag, skulle en behandling som patienten i dag betalar 1.850 kronor för, sänkas till en tusenlapp.

– Man ska ha råd att gå till tandläkaren. En ny majoritet i höst ska se till att sjukvård och tandvård är tillgänglig för alla, säger partiledare Jonas Sjöstedt (V).

Valet 2014

Öronmärker två extra miljarder

Vänsterpartiet har i sin senaste budget öronmärkt två miljarder mer än regeringen för tandvårdssubventioner. Målsättningen på sikt är att tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet för övrig hälso- och sjukvård.

Ett första steg är att unga upp till 23 år inte ska betala mer för ett tandläkarbesök än för ett läkarbesök.

– En del unga slutar att gå till tandläkaren när det inte längre är gratis. Vi vill att man ska fortsätta att gå och lägga grunden för en god tandhälsa hela livet, säger Jonas Sjöstedt.

Sätter press på S

Utspelet från Jonas Sjöstedt sätter press på Socialdemokraterna. Inför förra valet hade de rödgröna ett gemensamt förslag om fri tandvård för alla upp till 24 år och större subventioner på tandläkarbesök för dem över 65 år. Men i dagsläget har Socialdemokraterna inga satsningar på billigare tandvård.

– Vad vi har sagt är att vi ska åstadkomma en mer jämlik tandhälsa under nästa mandatperiod och att vi ska ta steg för att nå det målet, säger Lena Hallengren, socialpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Men ni lovar inga nya pengar?

– Vi har inte presenterat vårt valmanifest ännu så det kan inte jag svara på.

Kräver översyn av tandvårdsreformen

Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tycker att tandvårdsreformen som började gälla 2008, har fungerat dåligt och har krävt en översyn.

I februari tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska se över hur informationen om det befintliga tandvårdsstödet kan förbättras. Den ska vara klar nästa sommar.

FAKTA: Vänsterpartiets tandvårdsförslag

* All tandvård subventioneras med 50 procent från första kronan. Därmed blir allmänna tandvårdsbidraget (ATB) överflödigt och förvinner.

* Rätt till tandvård inom hälso- och sjukvårdsavgiften för ungdomar upp till 23 år 

* Nationella riktlinjer för hur samarbetet mellan skola och folktandvård ska kunna öka. Mer rättvis fördelning av befintliga ekonomiska resurser i syfte att minska skillnaderna i tandhälsa i olika geografiska områden. Ökade resurser till kliniker med störst behov. Landstingen ska stimuleras att införa kariespreventionsprogram.

*  Alla pensionärer ska erbjudas information om hur åldrandet påverkar munhälsan. Nationella riktlinjer ska upprättas för hur samarbetet mellan Folktandvården och äldreomsorgen ska se ut. Folktandvården ska ha ansvar för tandvård till äldre på samma sätt som för barn och ungdomar. Lagen om valfrihet ska inte få något utrymme inom tandvården för äldre och yngre patienter.

*  Tydliga gemensamma riktlinjer för att försäkra att papperslösa flyktingar har tillgång till tandvård på jämställda villkor.

Patientkostnad:

Tandvård för 2.000 kronor

Med dagens subvention: 1.850 kronor

Med V-förslaget: 1.000 kronor

Tandvård för 5.000 kronor

Med dagens subvention: 3.850 kronor

Med V-förslaget: 2.500 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2014

Mer i ämnet