Foto: Per Einarsson, SVT.

Stopp för vinstuttag viktigast för V

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet presenterade i dag sin valplattform inför höstens riksdagsval. Partiets viktigaste valfråga är att ”inga skattepengar för vård, skola, förskola och äldreomsorg ska gå till företag som är ute efter att ta ut vinst”.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt konstaterade att det finns några nycklar till att komma överens i den rödgröna regering som partiet vill se.

– Vi lyfter fram en fråga som vi ger en särställning: Vi vill ha bort de privata vinsterna i välfärden, sade han på dagens presskonferens.

Val 2014

Sjöstedt sade att partiet inte tänker kompromissa i frågan om vinster i välfärden  och partiet har ett ”enormt stöd” av svenska folket i frågan.

– Vi sitter inte i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

”Svag och naken”

– De privata vinsterna i välfärden är regeringens akilleshäl. Det finns ingen fråga där regeringen är så svag och så naken som inför privatiseringarnas effekter, sade Sjöstedt.

I valplattformen står att V vill lagstifta mot att plocka ut vinster i välfärden och att privata företag ”som är seriösa och sätter verksamheten främst” kan omvandla sig till bolag utan vinstintresse.

V föreslår en grundlagsändring som innebär att ”utförsäljningar” av offentlig egendom ska kräva beslut med tre femtedelars majoritet, alternativt två beslut med mellanliggande val.

Jonas Sjöstedt är dock fullt medveten om att varken S eller MP vill gå lika långt i vinstfrågan.

– Ja, men vi tänker att de ska ändra sig och ta vår ståndpunkt här. Vi ser att Miljöpartiet är på god väg när de säger att de vill ta bort vinstintresset i skolan, det är ett bra steg på väg. Och socialdemokraterna försöker låta mer och mer som vänsterpartister, säger Sjöstedt.

TT: Det låter som att ni redan är inställda på att inte sitta i regeringen?

– Nej, så är det inte. Vi tror att vi kommer att vinna den här frågan.

6.000 nya lärare

Partiet lovar också arbeta för en rad satsningar på välfärden. Bland annat vill V höja statsbidragen till kommunerna och göra satsningar med öronmärkta pengar till mer personal i äldreomsorgen och till 6.000 nya lärare i grundskolan.

Andra vallöften är att avskaffa rut-avdragen, höja studiemedlen och att på sikt höja sjukersättningen så att 80 procent får ut 80 procent av sin förlorade inkomst vid sjukdom.

M: Löfven måste ta ställning

Moderaternas partisekreterare Kent Persson tar tillfället i akt och riktar Vänsterpartiets alla krav i valmanifestet till S-ledaren Stefan Löfven.

– Vänsterpartiet lägger nu en valplattform med 100 förslag som Stefan Löfven måste ta ställning till. Det krav som har störst konsekvenser är arbetstidsförkortningen. Det finns beräkningar som visar att det skulle kosta 280 miljarder kronor. Det är väl rimligt att Stefan Löfven ger besked om hur det ska finansieras, säger han.

TT: Varför då? S har ju inte föreslagit det.

– Nej, men i dag har Vänsterpartiet ställt krav på att få ingå i en regering och med det kravet som en av de viktigaste frågorna. Både V och MP vill minska antalet arbetade timmar. Det blir ett tydligt vägval. Stefan Löfven bör ge besked, säger Kent Persson.

V:s valplattform

 * Viktigaste frågan är att i lag förbjuda vinstuttag i välfärden.

 * Grundlagsskydd mot försäljning av gemensam egendom.

 * Avskaffa rut.

 * Ökade resurser till sjukvården.

 * 6.000 nya lärare i grundskolan.

 * Minskade barngrupper i förskolan.

 * Höjda studiemedel.

 * Höjd sjukförsäkring. Ingen bortre gräns.

 * Höjd garantipension, avskaffa PPM och bromsen.

 * Rätt till heltid.

 * Begränsa bemanningsföretag.

 * Höjd a-kassa till lägst 410 kronor och högst 960 kronor.

 * Individualiserad föräldraförsäkring.

 * Skärpt våldtäktslagstiftning med krav på samtycke och oaktsamhetsbrott.

 * Full sysselsättning målet för ekonomiska politiken.

 * Ändra ekonomiska ramverket. Byt överskottsmålet mot balansmål.

 * 40.000 nya bostäder varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet