Foto: SVT

Alliansen fortfarande störst i landstinget – Sverigedemokraterna vågmästare

Uppdaterad
Publicerad

Med bara nio av 1311 valdistrikt kvar att räkna är Alliansen det största blocket i Stockholms läns landsting. Sverigedemokraterna (SD) är fortsatt vågmästare. I klippet ovan svarar statsvetaren Marja Lemne på vilket inflytande SD kan få i landstinget nu när de ökat med sex mandat.

Efter att 1302 valdistrikt räknats har Alliansen fått 46,1 procent av rösterna mot de rödgröna som får 42,3 procent. Sverigedemokraterna har 9,7 procent av rösterna och kommer fortsätta som vågmästare.

Mandaten

För mandatfördelningen innebär det att Alliansen får 70 mandat, de rödgröna får 64 mandat och Sverigedemokraterna 15 mandat.

Val 2018 – #dinröst
Foto: SVT

Moderaterna har backat mest sedan förra valet, de förlorar nio mandat, tätt följda av Miljöpartiet som förlorar sju mandat. Även Socialdemokraterna och Liberalerna backar med ett mandat vardera.

Störst ökning har Sverigedemokraterna med sex mandat plus sedan förra valet.

Mer egen politik

Sedan tidigare har Sverigedemokraterna sagt till SVT att de räknar med att fortsätta som vågmästare i landstinget.

– Inför de här kommande fyra åren kommer vi ta mer initiativ och driva vår egen politik, sa Per Carlberg (SD), förstanamn för partiet, då.

I klippet ovan svarar statsvetaren Marja Lemne på vilka möjligheter Sverigedemokraterna har för att driva mer egen politik med sex ytterligare mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet