Ellen vill se fler politiska satsningar Foto: SVT

Brist på framtida industriarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Värmland riskerar att få svårt att få personal till industrin i framtiden. 1 500 industriarbete saknas de närmaste 10 åren enligt en prognos från Region Värmland. Uddeholm i Hagfors är en av industrierna som får kämpa för att locka de unga.

Förra året annonserade Uddeholm ut 35 tjänster och möjligheten att rekrytera rätt folk är en överlevnadsfråga för Uddeholm:

– Dels är svårigheten att industrin inte är så attraktiv ute bland de unga, dels ligger industrin ofta inte i storstäder utan lite utanför. Det skulle jag säga är de två största svårigheterna vi har, säger Ellen Myrén Scott, personalchef på Uddeholm.

Val 2018 – #dinröst

84 skattemiljoner

De 900 anställda på Uddeholm i Hagfors tillverkade 68 000 ton stål som skickades ut genom grindarna förra året. För det fick de 416 miljoner i lön och betalade 84 miljoner i kommunalskatt till Hagfors kommun. Det är en överlevnadsfråga för såväl Uddeholm som Hagfors att det finns personal att rekrytera i framtiden.

Ellen Myrén Scott tror att en gammal och enligt henne förlegad bild av hur det är att arbeta på industrin som ligger bakom den negativa attityden bland de unga:

– Smutsigt, tungt och slamrig.

Därför satsar man på att nå ut till skolungdomar framför allt i Hagfors men även i Värmland.

– Vi bjuder hit dem. Vi besöker dem, vi visar hur det faktiskt ser ut, vad man kan jobba med. Vi har 200 yrken här på verksområdet.

Fler tjejer

Och hon tycker sig se resultat:

– Det blir större och större intresse. Fler som väljer yrkesprogrammet, till exempel, som vi behöver många av. Fler och fler tjejer. Vi har tagit emot 100 sommarjobbare och det är många tjejer som söker till oss.

Från politiskt håll skulle hon gärna se mer satsningar:

– Göra teknikutbildningarna mer attraktiva, locka fler ungdomar till sådana utbildningar. Sen handlar det om att göra snabba insatser när konjunkturen viker att man kan göra snabba utbildningsinsatser och kompetensutveckla när vi behöver och kan.

Vad säger politikerna och vad tycker du att de ska göra för att göra industrin mer lockande för unga? Vad har du själv för idéer? Vi är på plats på torget i Hagfors klockan 10–12 och 13–14.30 på tisdag.

SVT Nyheter Värmlands valturné

Planen kan komma att ändras, och vi fyller på med exakta platser och tidpunkter efter hand.

Datum/Tid, Kommun/Plats, Fråga i fokus

13 augusti: Hammarö, Barnomsorg

14 augusti: Hagfors, Torget 10.00-12.00 och 13.00-14.30, Framtiden för industrin

15 augusti: Storfors, Samhällsservice på landsbygden

16 augusti: Karlstad, Sjukvården och tillgängligheten

20 augusti: Säffle, Jordbruk och skog

21 augusti: Kristinehamn, Brott och straff

22 augusti: Forshaga, Miljö och klimat

23 augusti: Torsby, Stad och land

28 augusti: Munkfors, Kultur

29 augusti: Sunne, Vargfrågan

30 augusti: Filipstad, Arbetsmarknad och integration

3 september: Årjäng, Äldrefrågor

4 september: Arvika, Skolan

5 september: Kil, Kollektivtrafik och infrastruktur

6 september: Eda, Lokala partier i valet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet