BUP-chefen: ”Ser en ljusning men fortsatt bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

Väntetider på över ett år – så ser verkligheten ut för en del familjer som söker hjälp hos BUP i Dalarna.

De senaste tio åren har antalet patienter som söker hjälp hos BUP ökat kraftigt. Det i kombination med att man har svårt att rekrytera och behålla kompetent personal gör att köerna är långa – bland de längsta i landet. Av BUP Dalarnas 22 psykologtjänster är just nu 5-6 vakanta, och då har man ändå lyckats rekrytera flera psykologer det senaste året.

– Vi har haft stora bekymmer med vakanser och det har lett till problem med köer. Och det är ju sådant som hela vårdsverige sliter med, säger Anna Ståhlkloo. 

Val 2018 – #dinröst

Landstingen har som mål att erbjuda ett första besök hos BUP inom 30 dagar och en fördjupad utredning inom ytterligare 30 dagar – ett mål som inget landsting lever upp till fullt ut.

Färre får snabb hjälp 

I Dalarna fick bara var tredje person ett första besök inom 30 dagar förra året. Och de senaste åren har andelen som får en snabb första kontakt minskat. 

Knappt var tredje ung vårdsökande fick sedan utredning eller behandling inom ytterligare 30 dagar. Även när det gäller det har andelen som får snabb hjälp vidare minskat de senaste åren.    

Olika långa väntetider

Samtidigt poängterar Anna Ståhlkloo att man lyckas bra med snabb vård i vissa grupper – till exempel till personer som söker vård hos ätstörningsenheten. 

– Dit kom 100 procent av de vårdsökande inom 30 dagar, säger Anna Ståhlkloo.

I Dalarna står just nu ungefär 250 barn och unga i kö för antingen utredning eller behandling. Lösningen på snabbare vård är, enlig BUP-chefen, att behålla och rekrytera personal och att satsa på tidiga insatser för barn och unga med psykisk ohälsa. Samtidigt tror hon att gruppbehandlingar och behandling via internet är en del av lösningen i de fall det fungerar för patienten. 

– Nu kan vi ändå se en ljusning i att vi kommer till rätta med de här delarna framöver men det är fortsatt bekymmersamt för de familjer som väntar på vård, säger Anna Ståhlkloo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet