Caroline har väntat 1,5 år på hjälp till sitt barn

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna har bland de längsta köerna i landet till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

Caroline Wedberg i Borlänge har sökt dit för att få en utredning av sin son som hon misstänker har adhd och någon form av autism.

De gjorde ett första besök på bup i september 2016, men en utredning har ännu inte gjorts.

Val 2018 – #dinröst

– Det sliter på en. När man ringer och får höra att det inte är dags än undrar man hur länge vi ska gå utan hjälp, säger hon.

”Man tappar ork”

Carolines son får bland annat utbrott och har svårt att koncentrera sig. Även om hela familjen försöker hantera situationen tillsammans så är situationen frustrerande berättar Caroline.

– Man tappar ork när man känner att vi inte vet hur vi ska hantera vissa utbrott. Vi måste få det här för att orka hålla ihop som familj.

Uppfyller inte mål

Landstingen har som mål att erbjuda ett första besök hos bup inom 30 dagar och en fördjupad utredning inom ytterligare 30 dagar.

Men det är ett mål som inget landsting lever upp till i dag och Dalarna är ett av de sämsta länen i landet på att klara målen.

Utredning dröjer ytterligare

Familjen Wedberg har fått ett muntligt besked om att en utredning kanske kan göras till mars, men det kan dröja till maj.

– Skulle man satsa på att få in mer folk så att de kan beta av köerna så kanske det skulle vara fler barn som kan hålla sig kvar i skolan, får mer hjälp och mår bättre tidigare, tror Caroline.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet