Foto: Eva Eliasson, SVT Design.

De här frågorna vill länets kandidater till riksdagen driva

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Örebro har ställt en fråga till de riksdagsledamotkandidater i länet som är placerade i topp på vallsedlarna:

– Välj en fråga som du bedömer som särskilt viktig för Örebro län, och som du kommer att driva i riksdagen. På vilket sätt är den frågan viktig för vårt län?

Jonas Millard (SD) Foto: Privat

Jonas Millard, SD:

Val 2018 Örebro

– Jag har inga uppslag till motioner som enbart rör Örebro. Däremot finns det såklart förslag som kommer ha bred påverkan, och där även våra länsinvånare nyttjas. Exempelvis förbättrade arbetsvillkor inom sjukvården och äldreomsorgen.

– En fråga av särskild vikt för länets äldre är våra satsningar på förbättrade ekonomiska villkor för våra pensionärer genom exempelvis avskaffad pensionärsskatt.

– En fråga som jag personligen varit engagerad i är bildandet av storregioner där jag varit motståndare. Den frågan är sannolikt utagerad tills vidare, men om den återkommer kommer jag fortsätta argumentera mot att exempelvis Örebro ska ingå i en storregion, där politiken och besluten flyttas ännu längre från våra invånare.

Johan Pehrson (L)

Johan Pehrson, L:

– Örebro universitet som en central motor för Örebro län. Med ett brett, dynamiskt och forskningsstarkt universitet blir framtiden bättre. ÖU bidrar starkt till forskningen i Sverige och internationellt med en stark position inom medicin, psykologi, miljövetenskap och datavetenskap.

– Vi är redan ett av världens 400 främsta universitet. Det finns fortsatt stor utvecklingspotential, inte minst inom proffessionsutbildningarna. Omtaget och nystarten för en ny lärarutbildning är till exempel centralt för hela landets framtid. Fler läkare bör kunna utbildas till mer rättvisa villkor. Vårt universitet och för den delen USÖ är centrala spelare för vår regions framtida attraktivitet och växtförmåga.

– Universitetet utgör ett öppet ekosystem som genererar nya och accelererar befintliga processer. Vi ska därför förädla universitetet och dess lokala campus i länet för att säkerställa det regionala framåtskridandet. Det är en magnet som attraherar unga talangfulla människor till regionen, och skickar sedan ut en del i världen, medan andra stannar kvar och bygger vårt län och dess företag och organisationer än starkare.

Mia Sydow Mölleby (V), riksdagsledamot Foto: Vänsterpartiet

Mia Sydow Mölleby, V:

– Den viktigaste frågan är jämlikhet. Vänsterpartiet vill ha ett samhälle som är bra för alla, inte bara för några få. Vi behöver bra sjukvård, skolor och offentlig service som polis och apotek, vilka vi än är och var vi än bor. Det är stora skillnader i vårt län och inom Örebro. Ett jämlikt samhälle är bättre och tryggare för oss alla.

Hans Eklind (KD), riksdagskandidat Foto: Kristdemokraterna

Hans Eklind, KD:

– Den viktigaste frågan för länet är att politiska beslut tas som leder till att vi kortar de allt längre vårdköerna i Örebro län. Vi har en vård i världsklass med en fantastisk personal. Detta är dock en mycket klen tröst för de som inte får vård i tid. Allt fler patienter i länet har under de sista åren inte fått ett första besök hos specialistläkare eller operation inom vårdgarantins 90 dagar. För patienten kan detta leda till avancerade tumörer. Den långa väntetiden är förenat med stress och oro. Ett lidande som inte bara drabbar patienten utan också de anhöriga.

Lena Baastad (S), partisekreterare och kandiderande riksdagsledamot. Foto: Jesper Mattsson /SVT

Lena Rådström Baastad (S):

– Jag vill bygga ett starkare samhälle. Örebro län tjänar på en statsbudget som sätter välfärd före skattesänkningar för dem som tjänar mest. Bara då kan vi investera i sjukhusen och vårdcentralerna i länet, satsa på fler lärare i våra skolor och fler poliser. Jag kommer också kämpa för bättre pension för alla dem som byggt upp vårt land. Slutligen vill jag lyfta fram Socialdemokraternas ”Familjevecka”. Alla föräldrar i Örebro län som har barn i åldrarna 4-16 år skulle med den få en extra veckas ledigt per år då de kan vara med sina barn. Så bygger vi ett starkare samhälle och ett tryggare Örebro län.

Helena Vilhelmsson (C), riksdagsledamot Foto: Centerpartiet

Helena Vilhelmsson (C):

– Frågan om landsbygdsutveckling en av de viktigaste. Jord och skog är Sveriges ryggrad, det kräver lönsamma företag på landsbygden. För att klara klimatomställningen behövs en växande skog, då är stärkt äganderätt och slopad kilometerskatt viktiga åtgärder.

– Mer akut är frågan om den växande psykiska ohälsan, främst bland unga. Barn i skolan kan få vänta i år på en utredning. Utan utredning ingen vård. Moment 22. Köerna inom vården och inom psykisk ohälsa i synnerhet, måste bort! Mobila ungdomsmottagningar är ett sätt, öppna upp för mindre privata läkarmottagningar ett annat. Detta kan i praktiken göras redan idag, men görs inte av den rödgröna majoriteten i regionen. Jag vill verka för att återinföra ”kömiljarden” till de regioner/landsting som lyckas korta köerna, med en särskild stimulans att motverka psykisk ohälsa.

Elisabeth Svantesson (M), riksdagsledamot Foto: TT

Elisabeth Svantesson (M):

– Integration och trygghet. Det är många som upplever att tryggheten brister. Mammor som drar sig för att låta sina barn leka ute på kvällarna och unga tjejer som vänder sig över axeln när de kliver av bussen på väg hem på kvällen. Jag kommer driva att Sverige får 10 000 fler polisanställda, i vårt län.

– Att ställa krav är att bry sig. Vi tänker se till att öka språkkraven på nyanlända så att fler barn hör sina föräldrar prata svenska och ser dem gå till jobbet. Ett bidragstak som gör att det inte kan löna sig bättre att stapla bidrag än att gå till jobbet behöver införas.

– Av samma skäl kommer jag fortsätta verka för att skatterna på arbete – med inriktning på de lägsta inkomsterna ska sänkas. Det är rätt för att det leder till fler jobb och rättvist för att det alltid ska löna sig att ställa klockan och gå till jobbet.

Jonas Eriksson (MP), riksdagskandidat Foto: Miljöpartiet

Jonas Eriksson (MP):

– Mer statliga medel till underhåll och nyinvestering i järnväg och kollektivtrafik. Det är många som är i behov av transporter i vårt län. Både studerande, arbetspendlare och företag. Alla vill ta ett klimatansvar och då måste de miljövänligaste alternativen vara pålitliga, gå och komma i tid, ha hög turtäthet och vara bekväma och prisvärda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet