Demokratiutvecklarna Julia Risbeck och Viggo Zingmark Lien Foto: Simon Fredling Jack, SVT

Demokratiutvecklarna kämpar för att engagera unga

Uppdaterad
Publicerad

Sex förstagångsväljare är anställda av Östersunds kommun för att få unga att rösta. När SVT pratar med Demokratiutvecklarna berättar de om en del svårigheter att nå fram. Och en professor menar att unga inte är intresserade av partipolitik.

Demokratiutvecklarna är partipolitiskt obundna och använder moderna medel som sociala medier för att försöka komma närmare potentiella unga väljare.

– Vi länkar till mycket information på våra sociala medier och då behöver man inte hitta den informationen själv. Samtidigt försöker vi blanda in lite humor i det hela så att det inte ska verka allt för seriöst, jag tror unga uppskattar det mer, säger Julia Risbeck, Demokratiutvecklare.

Val 2018 – #dinröst

Svårt att nå fram

Utöver det anordnar de aktiviteter och deltar i olika evenemang. Men det finns svårigheter med att nå ut.

– Vi försöker vara på olika platser men det blir så att de som redan är intresserade kommer fram. Vi har gått fram och pratat med folk och då har vi fått positiv respons, men vi behöver nå ut till fler, säger hon.

Partipolitik är ointressant

Erik Amnå är professor i statsvetenskap vid Örebros universitet och har forskat på ungas politiska engagemang. I en tidigare intervju med SVT berättade han att ungdomar mer än någonsin är intresserade av politik, men att de inte är intresserade av just partipolitik.

– Partipolitiken upplevs som alltför seg och byråkratisk, sade han.

Demokratiutvecklarna kommer att arbeta fram till valet. De kommer bland annat att knacka dörr och besöka gymnasieklasser när skolorna börjar och berätta om vikten av att rösta i valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet