Kvartetten som ska styra Härnösand de närmaste fyra åren: Ingemar Wiklander, (KD), Knapp Britta Thyr (MP), Andreas Sjölander (S) samt Ingrid Nilsson (V).

Efter rekordväntan – styre klart i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

60 dagar efter valdagen har nu partierna i Härnösand kommit överens om hur kommunen ska styras. KD överger alliansen och samarbetar med S, V och MP.

Socialdemokraterna gjorde ju ett uselt val i hela länet, och i Härnösand tappade partiet 11,5 procentenheter av väljarstödet.  När dessutom samarbetspartnern Miljöpartiet backade 4,4 procent innebar det att det man förlorade majoriteten i fullmäktige.

Att den tredje partnern Vänsterparitet ökade hjälpte inte – när dammet lagt sig efter valet stod förra mandatperiodens majoritet ett enda mandat kort.

Trögt att locka över allianspartier

I veckor har nu samtal förts mellan partierna, där socialdemokraternas uttalade ambition har varit att locka över något av allianspartierna Centern, Kristdemokraterna eller Liberalerna i en koalition, något som hittills har gått trögt.

Men på sent onsdag eftermiddag kom beskedet – det blir ett styre där Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tar över.  Tillsammans samlar de 23 mandat av de totalt 43 i fullmäktige.

Det blev alltså – kanske något överraskande-  Kristdemokraterna som kom att överge Alliansen, medan både Centerpartiet och Liberalerna stannar kvar. 

Kvartett blir ”Kvartetten”

Partierna kommer att arbeta under samlingsnamnet ”Kvartetten” och ska nu ta fram en gemensam politisk plattform för arbetet i kommunen under mandatperioden.

Sittande kommunalrådet Andreas Sjölander (S) föreslås blir kommunstyrelsens ordförande.
”Vi är tillsammans beredda att fortsätta utvecklingen, tar ansvar för välfärden, samtidigt som vi tar tag i utmaningarna”, säger han i ett pressmeddelande.

Miljöpartiets Knapp Britta Thyr säger i en kommentar att hon hoppas att samarbetet ska kunna bygga ett långsiktigt hållbart Härnösand för både människor och natur.

Vem blir oppositionsråd?

Nu återstår att se vilket parti som får besätta posten som oppositionsråd i Härnösand.  Förra mandatperioden hade moderaten Anders Gäfvert det uppdraget, men Centerpartiet har efter valet utmanat moderaterna om posten.

Men frågan är inte avgjord än.

– Du kan ju räkna ut vilket parti som är störst, säger Anders Gäfvert, (M) till SVT sent på onsdagseftermiddagen.

Moderaterna har åtta mandat i fullmäktige, Centerpartiet fem och Liberalerna två.

Hur det blir med detta kommer att lösas vid ett möte vid de kvarvarande allianspartierna under torsdag kväll, uppger Anders Gäfvert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Härnösand

Mer i ämnet