Gruppledare Niklas Vestermark (V) och kommunalrådet Madelaine Jakobsson (C) har olika ideér för hur kommunen ska få en ekonomi i balans. Foto: SVT
Val 2018

Ekonomin är den stora utmaningen i Nordmaling

Publicerad

I Nordmaling är bostäder och en önskan om inflyttning en gemensam fråga för politikerna inför det kommande valet.
Samtliga partier pratar också om det ekonomiska läget – och har där olika prioriteringar och lösningar för att lösa problemen.

Även om det byggs en del på orten är det fortfarande ytterligare satsningar på bostäder, attraktiva boenden som ska locka fler till kommunen tror nuvarande kommunalråd Madelaine Jakobsson (C) som just träffat företagare som vill exploatera skärgården.

– Jag skulle vilja se mer av boenden som inte går att erbjuda på andra platser än i Nordmaling, vi har en unik skärgård, säger hon och menar att ett satsande på företagandet också på sikt kommer ge kommunen återväxt.

Billy Moström (S) som är gruppledare för socialdemokraterna i Nordmaling ger ett vallöfte om utökad personal bland de allra yngsta i kommunen.

– Vi vill öka personaltätheten från en personal på 5,5 barn till 5 barn. Det är en viktig fråga för oss, säger han.

Tillväxt och inflyttning

Även det under mandatperioden nybildade partiet Fria Demokraterna, som presenterar sig som ett blocköverskridande parti, talar om tillväxt och inflyttning som den stora utmaningen inför kommande år. Partiet är en utbrytargrupp från socialdemokraterna.

 Här är Monica Jonsson från Gräsmyr ledare för partiet som ju är en utbrytargrupp från socialdemokraterna:

– Nordmalings bästa kommer före vilket block som säger vad, menar hon och säger att det egna partiet är villigt att samarbeta brett. Vi ska inte bara förvalta utan utveckla kommunen,  säger Monika Jonsson ledare för Fria Demokraterna.

KD: ”Vårt fokus är sjukvård och äldre”

Kristdemokraterna vill bland annat partiet bygga trygghetsboende för äldre i Nordmaling. Och även satsa på god service på orten för att bli attraktiv för folk som kan tänka sig att flytta in är en annan fråga som är prioriterad.

– Vårt fokusområde det här valet är sjukvård, äldre och trygghetsamt familj, jobb och integration, säger Anna-Karin Lundberg (KD).

Boendefrågor i fokus

Moderaternas Chatarina Gustafsson är också inne på byggandet med fokus på trygghetsboende för äldre och bostäder överlag.

– Att satsa på boende ger på sikt ökad handel. Inflyttning är alltså vägen till ökade skatteintäkter, menar hon.

Chatarina Gustafsson tycker att man ska släppa på strandskyddet så att man kan bygga än mer attraktiva bostäder vid havet.

Sverigedemokraterna finns idag inte representerade i Nordmalings kommun men ställer upp i valet med Martin Jansson som förstanamn.

– Frågor som är viktiga för oss är en värdig äldrevård, trygg skola och den allmänna trygghetsfrågan i Nordmaling. Vi vill föra in SD-politik i Nordmaling.

Ekonomin en kärnfråga

Liberalerna vill se till att kommunens budget främst kommer i balans.

– Utan en budget i balans kan vi inte göra någon av satsningarna, säger Jörgen Forsgren (L).

Han tycker att personalen ska få mer att säga till om och således också mer inflytande och ansvar över sina olika budgetområden mer likt en intraprenad.

– Vidare vill vi bygga nytt dagis och bostäder nära järnvägen så att det blir som bäst för de som pendlar, säger han.

V vill införa sextimmars arbetsdag

Vänsterpartiet med Niklas Vestermark i spetsen vill främst värna skolan vård och omsorg.

– Vi är kritiska till att skattemedel ska gå till stickspåret i Rundvik, en satsning som gynnar företagen men där företagen ej själva är villiga att gå in med medel, säger han.

Vänsterpartiet står fast vid att vilja införa sextimmars arbetsdag i Nordmaling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet