Elisabeth träffade en av de två gärningsmännen för en månad sedan i rättssalen. Foto: SVT

Elisabeth rånades på sin arbetsplats – två gånger på ett år

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth, 23, kommer aldrig mer ta ett jobb som butiksbiträde. Efter att ha blivit utsatt för rån två gånger förra året vill hon inte ta risken igen. Nu kämpar hon med att komma över rädslan.

Klockan var fem på morgonen en februaridag förra året när Elisabeth plötsligt blev överfallen av en okänd man.

– Han står bakom mig och trycker sin kniv mot hals och frågar om jag vill dö, berättar hon.

Det hela är över snabbt och tack vare hjälp från arbetskamrater och arbetsgivare kunde hon gå vidare efter händelsen och jobba kvar. Men ett drygt halvår senare händer det igen.

Blir överfallen igen

– Efter den andra händelsen slutade jag jobba på den här arbetsplatsen. Jag fick mycket stöd men det gick inte att fortsätta.

Mannen som rånade Elisabeth den andra gången greps senare och har nu dömts till fängelse och utvisning efter avtjänat straff. För henne som brottsoffer blev det ett sätt att gå vidare när hon träffade förövaren i rättsalen.

– Det kändes ganska skönt att se någon som man upplevt som så farlig i en så utsatt situation. Han var inte ”stora stygga vargen” längre. Han var bara en person som inte kan göra mig något längre.

Otrygghet har blivit valfråga

Att röra sig ensam på kvällar är något som Elisabeth undviker efter de båda händelserna. Samtidigt menar hon att man inte får brytas ner av att man blivit utsatt för brott.

– Man får försöka skaka av sig det här så gott det går. Den jobbigaste biten i hela återhämtningsprocessen är att vara rädd. Det tar mer energi av mig att vara orolig än att faktiskt råka ut för något. Det är något jag själv ska försöka jobba på, säger Elisabeth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Brott och straff

Mer i ämnet