Val 2018

Färre företagare drabbade av våld och hot i Göteborg

Publicerad

Många företagare i Sveriges särskilt utsatta områden har varit utsatta för hot och våld det senaste året. Men i Göteborg och Borås uppger betydligt färre att de drabbats.

En stor kartläggning som SVT Nyheter har gjort visar att av 101 företagare i Sveriges utsatta områden har två tredjedelar någon gång utsatts för brott det senaste året. På den mer specifika frågan om man drabbats av hot och våld svarar en tredjedel ja.

I Västra götland finns nio av de områden som polisen kallar för särskilt utsatta, i Göteborg och Borås. Och här är det färre företagare än snittet som utsatts för hot och våld.

Av de företagare vi talat med i Göteborg och Borås svarar bara en sjättedel att de varit utsatta för våld eller hot. Många vittnar om att det blivit lugnare i områdena det senaste året.

Integrationspolisen är imponerad

– Jag är imponerad över de poliser och lokalpolischeferna som arbetar här och hur mycket gott arbete de kan göra med de fåtal poliser som står till förfogande, säger Ulf Boström som arbetar i nordöstra Göteborg som Sveriges enda intergrationspolis. Han är även engagerad i partiet Demokraterna i Göteborg. 

Bötning och beskyddarverksamhet

Men vi träffar även några enstaka företagare som berättar om tyngre kriminalitet. Om bötning och beskyddarverksamhet, om hur vissa familjer i området har så satt en så stor rädsla i samhället att de kan gå in på en resturang och gå ut utan att betala.

– Har man kommit från länder med krig och förföljelse och där länderna dessutom är korumperade så har man blivit tvungen att skapa sig strukturer för att kunna överleva. Och de strukturerna försvinner inte för att man kommer till Sverige, säger Ulf Boström.

– Vi har i vårt demokratiska land skapat 61 ickedemokratiska områden. Det är inte våra migranters fel. Det beror på kompetensen hos våra politiker och polisledning, säger Ulf Boström.

Särskilt utsatta områden

Visa

Kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.

Vivalla, Örebro

Gottsunda, Uppsala

Alby, Botkyrka

Fittja, Botkyrka

Hallunda/Norsborg, Botkyrka

Husby, Stockholm

Rinkeby/Tensta, Stockholm

Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Araby, Växjö

Karlslund, Landskrona

Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö

Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö

Södra Sofielund (Seved), Malmö

Bergsjön, Göteborg

Biskopsgården, Göteborg

Gårdsten, Göteborg

Hammarkullen, Göteborg

Hjällbo, Göteborg

Lövgärdet, Göteborg

Tynnered/Grevgården/Opaltorget, V Frölunda

Hässleholmen/Hulta, Borås

Norrby, Borås

Skäggetorp, Linköping

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Brott och straff

Mer i ämnet