Lina Andersson älskar sitt jobb men känner att hon inte har förutsättningar att göra det bra. Foto: Anton Berglund

Förskolläraren Lina: ”Hinner inte se alla barn”

Uppdaterad
Publicerad

Lina Andersson jobbar som förskollärare i Falkenberg. Hon beskriver en arbetsmiljö fylld av stress som tär både fysiskt och psykiskt.

– Jag tycker det är jättebra att vi tillsammans lyfter den här frågan, säger hon om #pressatläge och förskoleuppropet.

– Det blir stressade pedagoger och stressade barn. Belastningsskador så som ryggar och nackar som inte håller. Det är både fysisk och psykisk ohälsa, säger Lina Andersson om vad arbetsmiljön i förskolan idag leder till.

Hon säger att det är viktigt att uppmärksamma frågan så att politiker och andra beslutsfattare kan agera. I dagsläget menar hon att det finns barn som far illa av förskollärarnas arbetssituation.

Val 2018 – #dinröst

– Jag tror att vissa dagar hinner vi inte se alla barn. Vi är många barn  i barngrupperna. Det är både att hinna se dem men också att de har rätt till att ha pedagoger som orkar och hinner att se dem.

Vill kunna utföra sitt jobb

Samtidigt vill Lina Andersson lyfta att jobbet som försskollärare är något hon verkligen brinner för.

– Jag tycker att det är världens bästa yrke och jag vill inte att förskollärare och övrig personal ska framstå som offer. Vi behöver bra förutsättningar för att kunna göra vårt jobb. Det är det vi önskar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet