Förtidsrösterna är försenade på flera platser i Stockholms län. Foto: TT

Förtidsröster försenade – Postnord: ”Varit så många”

Uppdaterad
Publicerad

Förtidsrösterna levereras vanligen redan på morgonen men var nu framme först vid tretiden på eftermiddagen. Det kan i sin tur leda till förseningar i rösträkningen.
– Det som skulle kunna påverkas är resultatrapporteringen från enskilda lokaler, eftersom de kanske inte hinner räkna i tid till att vallokalerna stängs, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten.

Rösterna skulle ha börjat föras in i röstlängden redan vid halv tio på morgonen och ska helst vara helt införda i systemet när vallokalerna stänger vid 20. Det för att då börja räknas tillsammans med rösterna från valdagen.

Nu kan det arbetet försenas, eftersom alla förtidsröster levererats först vid 15-tiden.

– Det som skulle kunna påverkas är resultatrapporteringen från enskilda lokaler eftersom de kanske inte hinner räkna i tid till att de stängs,  säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten.

– Men om det jobbet hinns med så blir det ju heller ingen försening i rösträkningen.

Postnord bekräftar försening

Postnord bekräftar att vissa av förtidsrösterna har blivit försenade till vallokaler i Stockholms län. Postleverantören har slutit ett avtal med Valmyndigheten att sortera och leverera förtidsrösterna i länet.

– Vi har haft en till två timmars förseningar för att det varit så många som förtidsröstat. Men allt ska ha lämnats nu, säger Emma Riblom, kommunikationschef på Postnord i Sverige.

Anledningen uppges vara att det blivit problem vid sorteringen på Årsta postterminal på grund av att Postnord inte bemannat tillräckligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Stockholm

Mer i ämnet