Under Pride Halmstad kommer det att vara en paneldebatt med politiker. Sandra Erlandsson, RFSL Hallands sekreterare kommer att ställa frågor kring HBTQI. Foto: Privat
Val 2018

Frågorna som RFSL Halland vill ställa till politikerna

Publicerad
Det är flera frågor som RFSL Halland vill ha svar på under dagens paneldebatten med politikerna.
– Jag har ett antal frågor som jag kommer att ställa till politikerna. Frågorna kommer att handla om hur man på lokalnivå i kommunen jobbar med HBTQI-frågor, säger Sandra Erlandsson sekreterare på RFSL Halland.

Under debatten kommer politikerna att få chans att utveckla sina svar. Några av frågorna som kommer att ställas är:

  • Är det några särskilda insatser som gjorts i kommunen för att arbeta aktivt med HBTQI-frågor?
  • Tror ni att Halmstad uppfattas som en bra stad att leva i som HBTQI-person?
  • Bland unga HBTQI-personer är psykiskohälsa och självmordsbenägenhet större, på vilket sätt tänker ni att unga HBQI- personer kan stöttas?
  • Vilka förutsättningar vill ni möjliggöra för mer öppna arbetsplatser oavsett sexuell läggning?
  • Samverkar ni med andra kommuner när det gäller HBTQI-frågor?
  • Hur ser ni på att införa könsneutrala omklädningsrum i kommunens varsamheter, exempelvis i skolor, badhus och offentliga verksamheter?

Enligt RFSL Hallands sekreterare Sandra Erlandsson är detta frågor som det inte pratas särskilt mycket om i politiken.

– Vi vill synliggöra dessa frågor i kommunen. Det finns mycket som politiker kan påverka. Varför står det till exempel han eller hon i skrivelser från kommunen? Varför använder man inte hen som exempel? Det ska inte spela någon roll vem man är, alla ska känna sig trygga och vara den hen är, säger Sandra Erlandson.

Vad vill ni att politikerna ska göra i Halland när det HBTQI-frågor?

– Ser vi det här med könsneutrala omklädningsrum så hade vi gärna sett det på fler ställen. Har man könsneutrala omklädningsrum kan man gå in i oavsett vem man är. Man behöver inte välja antingen damerna eller herrarnas, säger Sandra Erlandsson.

Sandra Erlandsson är också lokalpolitiker för Socialdemokrater i Halmstad och är ledamot i kommunfullmäktige och i barn-och ungdomsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet