Leila Ali Elmi ser ut att bli valets personkryssraket. Hon kan ta en av Miljöpartiets riksdagsplatser från Göteborg genom att kryssa sig in från plats 21. Foto: Khadar Shaani
Val 2018

Göteborgspolitiker kan kryssa sig in i riksdagen

Publicerad

Leila Ali Elmi ser ut att bli valets personkryssraket. Hon kan ta en av Miljöpartiets riksdagsplatser från Göteborg genom att kryssa sig in från plats 21.

Leila Ali Elmi är okänd för de flesta, men inte i Angered i Göteborg där hon har bedrivit personvalskampanj. En mycket lyckad sådan.

När 284 av 351 valkretsar räknats har hon fått 6,8 procent av rösterna, flest av alla personkryssade miljöpartister som kandiderar till riksdagen i Göteborgs kommun. Om detta står sig till slutresultatet får hon ett av MP:s två riksdagsmandat från Göteborg.

”Att det nu ser ut som att jag har blivit inkryssad i riksdagen känns väldigt roligt och stort”, skriver hon i en kommentar till TT.

”Jag vill vara med och skapa ett samhälle där allas lika värde är en självklarhet och arbeta mot rasism och diskriminering.”

Personval

Visa

För att bli personvald till riksdagen krävs att en kandidat får minst fem procent av partiets röster i valkretsen.

I valet 2014 blev 98 riksdagsledamöter personvalda. Men de allra flesta av dem stod redan så högt upp på valsedeln att de skulle ha kommit in även utan personkryss. Endast tolv politiker lyckades ta en riksdagsplats från något av partiets toppnamn genom personkryss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet