Han kollar tillgängligheten i vallokalerna

Uppdaterad
Publicerad

På uppdrag av Myndigheten för delaktighet undersöks just nu vallokaler runt om i landet med hjälp av stickprovskontroller. Det för att säkerställa att alla ges rätt förutsättningar för att kunna rösta i valet.
– Det är en demokratifråga, en rättvisefråga och en delaktighetsfråga, säger tillgänglighetskonsulten Per-Anders Öhrn.

I Örebro inspekterades lokalen för förtidsröstning i Vågengallerian under fredagen, där flera personer passade på att rösta. I kommunen kommer fyra förtidsröstningslokaler och fyra vallokaler under valdagen få besök av en kontrollant.

Kollar flera saker

Med hjälp av en digital checklista i telefonen kollas allt från parkeringsmöjligheter, ljud- och ljusmiljö, lutning på eventuella rullstolsramper och hur väl anpassad miljön är för personer med allergier.

– Jag går igenom lokalen rent fysiskt. Hur den ser ut, om det finns möjlighet att få tag på röstsedlar, kommer man in i lokalen även om man sitter i rullstol. Om jag är allergisk, finns det blommor på bordet eller rökare utanför entrén. Det finns helt enkelt många saker att titta på, säger tillgänglighetskonsulten Per-Anders Öhrn.

Rapporteras digitalt

I lokalen som finns i Vågengallerian noterar han direkt saker som rapporteras digitalt via en app i telefonen.

– Det är dåligt skyltat fram till lokalen, begränsat med parkeringsmöjligheter i direkt anslutning till lokalen för de som sitter i rullstol bland annat, säger Per-Anders.

Den inglasade lokalen gör det också svårt om man är synskadad att hitta rätt, menar han. Anslaget med vallokalens öppettider är också uppsatt på insidan av en glasruta och delar av informationen skymd bakom en logotype.

Inte bara rullstolsburna

Per-Anders har haft uppdraget vid två tillfällen tidigare och brukar då bli kontaktad av människor med funktionsvariationer som har synpunkter.

– När de får rätt på att vi ska göra det här så brukar de kontakta oss och be oss se till att astmaallergiker och inte bara de som sitter i rullstol, utan även alla andra som hörselskadade eller synskadade också får bra röstningsvillkor, säger Per-Anders Öhrn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet