I Storuman, Malå och Vindeln har fler jobb än beräknat, enligt statistik SVT bearbetat. Foto: SVT

Kommunerna där fler utrikesfödda har jobb – trots dåliga odds

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknaden för utrikesfödda är bättre än vad den borde vara i tre av länets kommuner, enligt statistik som SVT tagit fram. Det handlar om Malå, Vindeln och Storuman där kommunen medvetet satsat på den gruppen.

I statistik från SCB som SVT bearbetat borde 48,8 procent av de utrikesfödda i Storuman haft jobb 2016. SVT har bland annat sett till olika variabler såsom arbetsmarknad och utbildningsnivå bland de utrikesfödda.

Men den egentliga siffran hos de utrikesfödda som faktiskt hade jobb i Storuman 2016 var 54,9 procent.

Val 2018 – #dinröst

Alltså över 6 procent fler än vad som förväntades.

– Det är en massa olika faktorer som har påverkat det här, samverkan mellan kommun och arbetsförmedlingen är en faktor som bidragit till resultaten. Men också de nära samarbetet med arbetsgivarna i kommunen, säger Ulrika Westergren, arbetsförmedlingschef för södra Lappland.

Kommunen har jobbat med integration

Hos kommunalrådet i Storuman Tomas Mörtsell (C) kommer inte den här statistiken som en överraskning.

– Vi har ju försökt att vara duktiga på just integrationsfrågor, så jag känner igen mig i bilden, säger Tomas Mörtsell (C), kommunalråd i Storuman.

Vad kan de betyda om de stannar kvar?

– Det betyder ju att samhället utvecklats och vi får en annan bredd, men vi får också utmaningar då vi har bostadsbrist i dag, säger Tomas Mörtsell (C).

Så gjorde vi undersökningen

Vi har utgått från all den statistik som finns att tillgå på SCB:s temasida om integration för att se om det finns något som skulle kunna förklara varför andelen utrikesfödda som har jobb skiljer sig så mycket åt mellan kommunerna.

Flera variabler verkar ha ett samband till sysselsättningsgraden bland utrikesfödda men ingen kan ensamt förklara varför andelen förvärvsarbetande utrikesfödda är så olika bland kommunerna.

Däremot kunde flera av dem tillsammans uppvisa ett starkare samband än vad de gör var och en för sig.

För att ingå i vår statistiska modell måste de tillföra modellen något (det vill säga öka förklaringsgraden varför kommunerna skiljer sig åt). 

De variabler som tillsammans bäst visar på ett samband med utrikesföddas sysselsättningsgrad är ”andelen förvärvsarbetande inrikesfödda”, ”andelen utrikesfödda med minst en gymnasieutbildning”, ”andelen utrikesfödda som bott i Sverige i mindre än fyra år” och ”andelen utrikesfödda som kommit hit som skyddsbehövande och deras anhöriga”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet