SD:s betongblock kommer att placeras på ett flertal olika ställen i Halmstads kommun. Foto: SVT

Här sätts SD:s valaffischer i betong på plats

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Halmstad tröttnade på att sätta upp nya valaffischer efter att flera av deras affischer runtom i kommunen blivit stulna eller vandaliserade. I stället har partiet lokalt nu satsat på nästan tre ton tunga betongblock.

Samtliga partier har fått valaffischer förstörda på olika platser runtom i landet. Sverigedemokraterna i Halmstad hoppas nu att affischer i betong ska vara lösningen på problemet med vandaliserade valaffischer.

– Det har varit så pass mycket sabotage över hela Halmstads kommun, och det var inte rimligt att åka ut att byta skyltar varenda dag, säger Andréa Skoglund (SD), kandidat till fullmäktige i Halmstad.

”Polisen ger tillstånd”

Enligt Anna Wallefors, enhetschef på kommunikationsavdelningen på Halmstads kommun, är det oklart om det finns några riktlinjer för hur valaffischerna får vara utformade.

– Det är polisen som ger tillstånd för affischering. Vi har själva fått tillstånd att sätta upp skyltar på de angivna platserna, men i det tillståndet är det ju inte vi villkorat att det måste vara träramar. Men vad som är definitionen av en skylt vet jag inte, säger hon.

”Det är första gången vi ser detta”

Ann Andersson är verksamhetsutvecklare och berättar hur de resonerat kring de mycket ovanliga affischerna.

– Vi har bedömt att detta inte strider med markupplåtelsen, säger Ann Andersson

Finns det inte en risk med att placera tunga betongbock bredvid vägen på det här sättet?

– Vi har tagit med trafikfara i bedömningen med det gäller ju traditionella valaffischer. Det är första gången vi ser detta. Vi får se över den aspekten av det, säger Ann Andersson, verksamhetsutvecklare Teknik- och fritidsförvaltningen.

Skylt ska placeras så att den inte stör trafikanternas synfält eller i övrigt utgör en fara för trafiken.

Särskilt ska beaktas att skylten inte utgör hinder för synskadade.

Skylten ska vara förankrad på säkert sätt.

Disponerat område och där placerade anordningar ska hållas i vårdat skick.

Anordningarna på den mark som upplåtits ska vara borttagen och området avröjt samt återställt i ursprungligt skick så snart som möjligt efter tillståndstidens slut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Halland

Mer i ämnet